
Wszystko, co warto wiedzieć o szczepie Frankovka
Wyobraź sobie piękne, czerwone winogrona, które w smaku są lekkie i przyjemnie kwaskowe. To właśnie Frankovka – inaczej zwana Blaufränkisch. Przyjmuje się, że ta odmiana powstała w Burgenland w Austrii. Jednak dokładna historia pochodzenia szczepu nie jest do końca znana. Mówi się, że nazwy Blaufränkisch używa się od momentu wystawy odmian winorośli w Wiedniu w 1862 roku. Jak więc wygląda ta odmiana? Gdzie się ją obecnie uprawia? Poniżej znajdziesz wszystkie informacje na ten temat.
Charakterystyka szczepu Frankovka
Frankovka bardzo dobrze czuje się w kontynentalnym klimacie. Tam, gdzie ciepłe powietrze spotyka się z chłodniejszą bryzą rośnie najlepiej. Dlatego jest popularna głównie w Europie Środkowej. Blaufränkisch kwitnie wcześnie, ale późno dojrzewa. Wymaga więc terenów suchych, lekkich, łupkowych, czasami kamienistych.
Samo wino Frankovka jest intensywne, obfite w smaki (w zależności od etapu dojrzewania), a nawet można w nim wyczuć odrobinę pikanterii. Ma ciemny, czerwony kolor i najczęściej spożywa się je w towarzystwie czerwonych mięs. Zawartość taniny jest stosunkowo niska, za to równoważy ją podwyższona kwasowość. Młode wina mają trawiaste i owocowe aromaty, natomiast te które dojrzewają w beczkach wyróżniają się jeżynowym oraz korzennym zapachem.
Frankovka – obszary uprawy
Szczep Frankovka jest bardzo popularna w kilku krajach europejskich, takich jak:
- Austria – tam odmiana znana jest jako Blaufränkisch. Rośnie na ponad 3000 ha, głównie w Burgenlandzie, a także okolicach Jeziora Nezyderskiego.
- Czechy – popularna jako Frankovka. Najczęściej uprawia się ją w okolicach Bzenca, Strážnice, Velkých Pavlovic, Hustopečí, Mutěnic, Kobylí i Čejkovic;
- Słowacja – znana pod nazwą Frankovka Modrá. W tym kraju jest ot najpopularniejsza odmiana czerwonych winogron;
- Niemcy – u naszych zachodnich sąsiadów mówi się na ten szczep Lemberger. Można go znaleźć w winnicach Wirtembergii;
- Węgry – odmianę można znaleźć pod nazwą Kékfrankos. Uchodzi za jeden z najlepszych szczepów w tym regionie.
W mniejszych ilościach uprawia się ją na Bałkanach (Bułgaria, Serbia, Chorwacja, Rumunia), a także w Stanach Zjednoczonych (głównie w stanie Waszyngton). Pojedyncze winnice znajdują się również w Australii i Japonii.
Frankovka na Morawach
Frankovka to jedna z najpopularniejszych odmian uprawianych na Morawach. Do 1900 roku na tamtych terenach była uprawiana najczęściej. Później ustąpiła miejsce szczepom Modrý Portugal i Svatovavřinecké, jednak do tej pory jest bardzo ceniona przez czeskich winiarzy. Obecnie 7% winnic zajmuje się uprawą Frankovki.
W tej odmianie specjalizuje się jedna z morawskich rodzinnych winnic, której historia sięga aż do 1898 roku. Mowa o VÍNO J. STÁVEK prowadzonej już przez czwarte pokolenie – Jana Stávka. Wyprodukowana przez niego Frankovka to wino leżakowane przez 14 miesięcy w dębowych beczkach, charakteryzujące się subtelnym i złożonym aromatem. Oparte jest na smaku wiśni, cynamonu, a nawet mięty.
Jeśli chcesz wprowadzić morawską Frankovkę do swojej oferty, zapraszamy do kontaktu (kliknij tutaj, aby przejść do zakładki).