Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco ommodo consequat.

Monday to Friday: 9-20
Saturday to Sunday: closed

  /  Blog   /  Wino świętomarcińskie – morawska tradycja na 11 listopada
morawy wino świętomarcińskie

Wino świętomarcińskie – morawska tradycja na 11 listopada

W Polsce z Dniem świętego Marcina kojarzą się głównie rogale świętomarcińskie. U naszych południowych sąsiadów jest trochę inaczej. W Czechach (głównie na Morawach) tego dnia rozpoczyna się degustacja pierwszych młodych win, czyli win świętomarcińskich (vino svatomartínské).

Historia Dnia świętego Marcina

Tradycja świętomarcińska zaczęła się za panowania cesarza Józefa II w XVIII wieku. Legendy głoszą, że w dniu 11 listopada właściciele winnic próbowali swoich młodych win. Wtedy też ich pracownicy dowiadywali się, czy będą mieli zapewnioną pracę w przyszłym roku. Okres ten wszystkim kojarzył się z radością i dostatkiem. Ludzie świętowali z winem w ręku mając nadzieję, że kolejny rok będzie tak samo szczęśliwy.

Jakie wino może być nazwane świętomarcińskim?

Z marki „Svatomartínské” mogą korzystać wszyscy winiarze zarejestrowani w Czechach. Muszą jednak spełnić warunki ustalone przez Czeski Fundusz Winiarski. Każde z młodych win przed wprowadzeniem na rynek poddawane jest próbom. Niezależna komisja sprawdza, czy posiada ono parametry zgodne z winem świętomarcińskim. Jeśli wino spełnia wymagania, można je święcić i degustować po raz pierwszy w dniu 11 listopada o godzinie 11:11. Sprzedawane są do Świąt Bożego Narodzenia, a towarzyszą temu liczne jarmarki i festiwale. Butelki oznaczone są wspólnym logo, czyli wizerunkiem świętego Marcina na białym koniu.

Wymagania, jakie musi spełnić wino świętomarcińskie

Wino świętomarcińskie może być tworzone tylko z kilku wczesnych odmian winorośli. Charakteryzują się one świeżym, owocowym smakiem. Muszą zawierać ograniczoną ilość dwutlenku węgla. Wina te podaje się z tradycyjnymi regionalnymi potrawami (np. gęsiną, knedlami, ziemniakami, serem). Poniżej znajdziesz szczegóły dotyczące wymagań do następujących rodzajów win:

  • Białe – może być stworzone z odmian Veltlínské červené, Müller Thurgau, Muškát moravský oraz ich kupaży. Wino powinno mieć barwę żółto-zieloną, w smaku owocowe i świeże, z przyjemnym aromatem. Trzeba też pamiętać o zrównoważonej zawartości kwasów i cukrów.
  • Różowe – do tego rodzaju wykorzystuje się odmiany Modrý Portugal i Svatovavřinecké oraz ich kupaże. Powinno mieć łososiowy lub lekko różowy odcień oraz umiarkowaną zawartość kwasów i tanin.
  • Czerwone – stworzone z odmian Svatovavřinecké, Modrý Portugal i ich kupaży, wyróżnia się rubinowym kolorem i świeżym bukietem owocowym lub kwiatowym. W smaku powinno być delikatne, harmonijne, bez wyraźnej kwasowości.

Gdzie degustować wina świętomarcińskie?

Wina świętomarcińskie najlepiej degustować na Morawach – w towarzystwie pysznego, regionalnego jedzenia. Idealną okazją jest Festiwal Otwartych Piwnic organizowany właśnie w okolicach Dnia św. Marcina. Jednym z producentów oferujących swoje wina na festiwalu Jan Stávek. Winiarnia w Němčičkach prowadzona jest od czterech pokoleń, a wina tam produkowane zostały docenione przez krytyków.

Jeśli jesteś zainteresowany zakupem win J. Stávka skontaktuj się z nami! W naszej ofercie posiadamy morawskie wina białe, różowe i czerwone.