Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco ommodo consequat.

Monday to Friday: 9-20
Saturday to Sunday: closed

  /  Blog   /  Winny savoir-vivre
winny savoir-vivre

Winny savoir-vivre

Picie wina – z pozoru prosta czynność, do której nikt nie przywiązuje wagi. Jednak w świecie gastronomii obowiązuje mnóstwo zasad, które powinny być przestrzegane podczas jego podawania i spożywania. Nie ważne czy jesteś pasjonatem, początkującym entuzjastą, czy też prowadzisz lokal i serwujesz wino swoim gościom – poznanie winnego savoir-vivre wzmacnia walory smakowe i radość ze spożywania tego szlachetnego alkoholu!

Kieliszki do wina

Są dwie podstawowe zasady doboru kieliszków do wina:

  • Wino czerwone powinno być podawane w większym i szerszym kieliszku niż wino białe. To pozwala utrzymać odpowiednią temperaturę danego rodzaju wina. Natomiast wino musujące serwowane jest w bardzo wąskich i wysokich kieliszkach, które utrudniają ulatnianie dwutlenku węgla z trunku.
  • Wino należy podawać w szklanych, przezroczystych kieliszkach, aby móc zobaczyć jego kolor.

Pewnie zastanawiasz się, dlaczego w sklepach jest tak duży wybór kieliszków, kiedy wystarczą tylko te dwie zasady? Dla właścicieli lokali gastronomicznych i koneserów duże znaczenie ma również dobór kieliszka do szczepu. Kieliszki do burgundów są zupełnie inne, niż te do Chardonnay.

Temperatura wina

Optymalna temperatura dla danego rodzaju wina ma ogromny wpływ na jego smak i aromat. Najczęściej stosowany przedział to:

  • 15-18°C dla cięższego wina czerwonego (Cabernet Sauvignon, Bordeaux, Merlot);
  • 14-17°C dla lżejszego czerwonego wina (Pinot Noir, Burgund, Grenache);
  • 9-12°C dla leżakowanych i cięższych win białych (Chardonnay, Riesling, Muscat);
  • 6-8°C dla lekkich win białych i win różowych (Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Bardolino);
  • 5-6°C dla win musujących (Prosecco, Szampan, Cava).

Kolejność podawania wina

W restauracjach i na przyjęciach często podaje się różne rodzaje win. Aby cieszyć się smakiem każdego z nich powinno się je serwować w odpowiedniej kolejności. Ogólne zasady to:

  • Najpierw wino wytrawne, a następnie słodkie.
  • Najpierw wino białe, a następnie czerwone.
  • Najpierw wino lekkie, a następnie cięższe.

Niekiedy odstępuje się od tych zasad, np. w przypadku podawania lekkiego wina czerwonego i ciężkiego białego. Warto też pamiętać o tym, że pomiędzy degustacją można przepłukać usta wodą. Jest to doskonały sposób na oczyszczenie kubków smakowych.

Sposób serwowania

Ogólnoświatowe zasady mówią o tym, aby butelkę wina zawsze prezentować osobie zamawiającej na złożonej serwetce z widoczną etykietą. Jeśli chodzi o kolejność nalewania – istnieją dwie szkoły. Jedna nakazuje podać odrobinę wina osobie zamawiającej, żeby przed nalaniem innym gościom oceniła jakość wina. Druga szkoła to podanie wina w pierwszej kolejności kobietom. Gdy osoba podająca wino nie wie, który sposób serwowania wybrać, może zacząć je nalewać od osoby siedzącej po jej prawej stronie. Wino należy nalać do 1/3 wysokości kieliszka, dzięki czemu będzie miało więcej walorów smakowych.

 

W naszej ofercie znajdziesz morawskie wina najlepszej jakości, które według zasad winnego savoir-vivre podawane są w restauracjach kilku dużych miast w Polsce. Jeśli chcesz wprowadzić je również do swojego lokalu skontaktuj się z nami: info@moraviawines.pl