
Veltlínské Zelené – najpopularniejszy szczep na Morawach
Veltlínské Zelené (inaczej Grüner veltliner) to wysokiej jakości odmiana białych winogron, która najprawdopodobniej pochodzi z Austrii. Typowe wina z tego szczepu są świeże, zrównoważone o delikatnym, owocowym zapachu. Jest krzyżówką odmian Traminer i St. Georgener, dlatego Veltlínske Zelené ciekawi koneserów, jak i amatorów win. Czym wyróżnia się ta odmiana? Do jakich potraw pasuje?
Charakterystyka szczepu Veltlínské Zelené
Szczep Grüner Veltliner najlepiej przyjmuje się na glebach lessowych, piaszczystych i glinianych, które dostatecznie trzymają wodę. Dojrzewa dosyć późno, przez co nie każdy winiarz podejmuje się jego uprawy. Liście są średniej wielkości, a kiście dosyć duże, stożkowate i zielonożółte.
Z odmiany Veltlínské Zelené powstają młode wina, jak i te pełne smaku, zdolne do leżakowania nawet 10 lat! Wszystko zależy od technologii tłoczenia wykorzystywanej w danej winnicy. Z reguły wino ma zharmonizowaną zawartość kwasów, jest słabo korzenne o bukiecie kwiatu lipy lub miodu. Jeśli owoce są odpowiednio dojrzałe można z nich uzyskać posmak migdałów. Natomiast szczepy rosnące na glebach kamienistych mają zapach dymu tytoniowego.
Z czym podawać Veltlínské Zelené?
Wina z odmiany Veltlínské Zelené zazwyczaj jest wytrawne. Świetnie komponuje się z daniami rybnymi, wędlinami, a nawet niektórymi mięsami. W Austrii, Grüner Veltliner podaje się do sznycla wiedeńskiego, a nawet jest składnikiem jednej z zup. Słodsze wina z tego szczepu polecane są do świeżych owoców.
Gdzie uprawiane jest Veltlínské Zelené?
Grüner veltliner to odmiana bardzo popularna w Austrii. Razem z Rieslingiem tworzą parę najczęściej eksportowanych szczepów winogron. Z upraw znana jest przede wszystkim Dolna Austria, czyli region Wachau, dolina Dunaju i okolice Kremsa. Oprócz Austrii odmianę można spotkać w kilku innych krajach, takich jak:
- Czechy – najpopularniejsza odmiana, 11% powierzchni winnic;
- Słowacja – występuje w ok. 20% winnic;
- Węgry – ok. 10 lat temu szczep zajmował ok. 1440 ha;
- Włochy – występuje w północnej części kraju w Valle Isarco, gdzie jest podstawą win apelacji Alto Adige Valle Isarco DOC Veltliner.
W mniejszych ilościach uprawiana jest w Niemczech, Bułgarii, Szwajcarii, Nowej Zelandii, Australii i Stanach Zjednoczonych.
Veltlínské Zelené na Morawach
W Czechach odmiana Veltlínské Zelené uprawiana jest na 11% powierzchni wszystkich winnic. Ze szczepu powstają wina rześkie, mające delikatne muskatowe tony. Są wysokiej jakości, ale nadają się również do codziennej konsumpcji. Wino ma słomkowo-zielony odcień, a jego zapach przypomina kwiat lipy i miód. W trakcie dojrzewania w butelce można napotkać pikantne nuty białego pieprzu, które później ewoluują w migdały. Na Morawach Veltlínské Zelené najczęściej podaje się z wędlinami, rybami słodkowodnymi i dojrzałą wołowiną z neutralnymi sosami.
W naszej ofercie znajdziesz Veltlínské Zelené stworzone przez Romana Fabiga. Charakteryzuje się lekkimi aromatami egzotycznych owoców i migdałów. Jeśli chcesz wprowadzić to wino do swojej karty menu, skontaktuj się z nami – kliknij tutaj, aby przejść do odpowiedniej zakładki.