
Svařák – grzaniec po czesku
Okres jesienno-zimowy to początek sezonu na grzane wino. W Polsce najczęściej pije się je w górach, jednak u naszych czeskich sąsiadów można je zakupić na placach wielu miast. Svařák jest tam szczególnie popularny przed świętami Bożego Narodzenia. Sprawdź, czym jest grzaniec i jak zrobić prawdziwy Svařák z morawskiego przepisu.
Svařák – co to jest?
Svařák lub svařené víno to nic innego jak grzane wino. Zwykle wytwarzany jest z czerwonego wina poprzez zmieszanie go z wywarem ziołowym lub różnego rodzaju przyprawami i owocami. Dawniej grzaniec był sposobem na przekształcanie wina niskiej jakości w gorący, smakowity napój.
Jak przygotować grzane wino po czesku?
Grzaniec to nieodłączna część zimy i świąt Bożego Narodzenia. Ten gorący napój ogrzewa, pachnie przyprawami kojarzonymi z tą porą roku i ma pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy. Warto więc wiedzieć, jak Svařák przygotować samodzielnie.
Składniki na grzane wino po czesku:
- Cukier
- 1 litr wina
- 1 laska cynamonu
- 5 sztuk goździków
- Skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
- 1 gwiazdka anyżu
- 5 ziaren kardamonu
Najpopularniejsza i najmniej pracochłonna metoda to zmieszanie razem wszystkich składników. Wino z cukrem i przyprawami miesza się i podgrzewa aż do wrzenia. W momencie rozpoczęcia bulgotania wina należy zmniejszyć płomień i gotować je przez 5-10 minut. Dzięki temu zapobiegamy parowaniu alkoholu i zachowujemy aromaty i smak wszystkich dodatków.
Drugim, nieco bardziej pracochłonnym sposobem na przygotowanie grzańca jest karmelizacja cukru i stworzenie wywaru przed dodaniem wina. W tym przypadku cukier należy wsypać do rondla, zalać go niewielką ilością wody i przygotować karmel (na lekkim ogniu). Gotowy karmel trzeba zalać 200 ml wody i ugotować razem z przyprawami oraz skórką z cytryny i pomarańczy. Wywar będzie gotowy wtedy, kiedy karmel się rozpuści, a woda zacznie pachnieć wszystkimi składnikami. Wtedy należy zalać go winem i gotować na lekkim ogniu. Gotowanie wina powinno odbywać się do momentu, aż na powierzchni powstanie biała piana.
Gotowe grzane wino – Červený svařák
Z racji tego, że przygotowanie dobrego grzańca jest czasochłonne, niektóre winnice tworzą gotowe grzane wina. Jedną z takich winnic jest czeska Reva Rakvice. W jej ofercie można znaleźć czerwone wino Svatovavřinecké z najlepszej jakości przyprawami bez chemii i konserwantów. Można go zakupić w 3 litrowym boxie, który idealnie sprawdzi się w restauracjach i winotekach. Jeśli interesuje Cię zakup boxów – skontaktuj się z nami (kliknij tutaj). Jesteśmy dystrybutorem najlepszej jakości morawskich win i współpracujemy z restauracjami z największych polskich miast.