
Słownik winiarski (dla amatorów wina i nie tylko)
Każdy wielbiciel wina na pewno słyszał o bukiecie i aromatach. Jednak nie wszyscy wiedzą, co to tak naprawdę oznacza. Dlatego dziś przedstawiamy najważniejsze pojęcia winiarskie, które mogą przydać się każdemu wielbicielowi wina – przede wszystkim podczas degustacji lub wyboru odpowiedniej butelki.
Kilka słów o zapachu i smaku wina
Wino, tak samo jak inne napoje ma swój zapach i smak. Ten różni się od odmiany winogron, dodatków i formy uprawy. Najważniejsze pojęcia związane z tymi cechami wina to:
Bukiet – odnosi się zarówno do smaku i zapachu wina. Najprościej można go porównać do aromatu. Bukiet zależy od substancji, które powstają podczas dojrzewania czy fermentacji.
Aromaty zamknięte – są to zapachy charakteryzujące przede wszystkim młode wina, których aromat wytrąca się stopniowo po otworzeniu butelki.
Mineralność – to aspekty smakowe, które ciężko dokładnie określić. Najczęściej zawierają sole kwasów nieorganicznych, które pochodzą z różnego rodzaju gleb. Każdy ze związków (siarczany czy fosforany) mają swój wyrazisty smak wpływający również na gęstość wina.
Taniny – inaczej garbniki, które mają duży wpływ na smak wina. Można je znaleźć w skórkach winogron, nasionach, a także łodygach. Im więcej tanin w winie, tym większe mamy uczucie suchości w ustach po jego wypiciu.
Złożoność wina – to profil aromatyczny, który wynika z wyczuwalności wielu nut (np. cytrusów, traw i kwiatów jednocześnie).
Kwasowość – jest czynnikiem, który w znacznej mierze wpływa na smak wina. Zależy od odmiany i stopnia dojrzałości winogron. Zbyt mała kwasowość wiąże się z mdłym smakiem, natomiast zbyt wysoka przyćmiewa aromaty wina.
Inne popularne terminy winiarskie
Wino to nie tylko smaki i zapachy. Wytworzenie tego trunku określa mnóstwo pojęć, które dla laików mogą być trudne do zrozumienia. Do terminów winiarskich związanych z produkcją i uprawą należą:
Fermentacja – proces, w którym sok z winogron zamienia się w wino za sprawą drożdży. Najczęściej fermentacja odbywa się w dębowych beczkach, dzięki czemu trunek jest bardziej harmonijny.
Klarowność – odnosi się do zawiesistości wina i cząsteczek, które się w nim znajdują. Wino klarowne jest czyste, bez miąższu, łodyg i innych „zanieczyszczeń”.
Dojrzewanie – proces ten można podzielić na dwa sposoby – w beczce i butelce. Dojrzewanie w beczce (zazwyczaj dębowej) ma na celu usunięcie ostrego smaku alkoholu i dodanie lekkiego smaku drewna do trunku. Natomiast dojrzewanie w butelce (inaczej leżakowanie) to przechowywanie wina przez kilka lat w ciemnych i chłodnych miejscach, aby poprawić jego jakość i zredukować ilość tanin.
Apelacja – oznaczenie wina, z którego winorośl uprawia się na ograniczonym obszarze według określonych zasad i wymagań.
Cukier resztkowy – to cukier, który pozostał w winie po zakończonej fermentacji. W winie wytrawnym można znaleźć ok. 10 g/l cukru resztkowego, natomiast w słodkim ok. 35 g/l.
Kupaż – inaczej wino z wielu szczepów. Każda odmiana ma inne cechy, które po wymieszaniu pozwalają uzyskać wyjątkowe wino, np. francuskie Bordeaux.
Wyżej wymienione terminy winiarskie to tylko początek góry lodowej, dzięki któremu będziesz się czuć swobodniej na degustacjach i z łatwością wybierzesz wino na każdą okazję. Jeśli interesują Cię wina z Moraw, napisz do nas wiadomość prywatną – chętnie opowiemy o ich rodzajach (kliknij tutaj, aby przejść do kontaktu).