
Orzeźwiające wina na lato – jakie wybrać?
Temperatura za oknem dochodzi do 30 stopni, a słońce tylko potęguje uczucie błogiego lenistwa. Jak można jeszcze bardziej delektować się letnimi dniami? Odpowiedź jest prosta – w towarzystwie dobrego, schłodzonego wina!
Wino musujące, białe, różowe czy czerwone?
Nie wiesz, jaki rodzaj wina wybrać w upalne dni? Spieszymy z pomocą! Najczęściej wybierane i rekomendowane są wina białe, musujące oraz różowe. Są one lekkie, przyjemnie orzeźwiające i podbijają smaki potraw spożywanych w wakacje. Wina na lato świetnie łączą się z sałatkami, serami, owocami morza, rybami, drobiem i lekkimi deserami. Ponadto wyżej wymienione rodzaje win podaje się schłodzone, a nawet z kostką lodu lub wodą gazowaną. Idealna temperatura dla różowych, białych i musujących win to między 8 a 16 stopni Celsjusza.
Tramín červený – wino z Moraw
Pierwsza propozycja to trunek z popularnej odmiany winogron stworzone przez Jana Stávka. Ma słomkową barwę, a jego zapach jest różnorodny, z wyczuwalnymi piwoniami, brzoskwiniami i skórką pomarańczy. Słodkim aromatom towarzyszą cynamon i goździki. Wino jest wytrawne i świetnie komponuje się z deserami zawierającymi owoce.
Rosé Bočky – wytrawne, różowe wino prosto z Czech
Drugą propozycją na letnie wieczory jest Rosé Bočky – wytrawne wino pochodzące z winiarni Jana Stávka. Jest to trunek idealny do kolacji, ponieważ świetnie łączy się zarówno z pikantnymi wędlinami, jak i sałatkami owocowymi. Wino ze szczepu Svatovavrineckiego ma łososiową barwę, a jego aromat zawiera truskawki, poziomki, a nawet czerwoną paprykę!
Sauvignon Blanc z najlepszych winnic na Morawach
Trzecim winem idealnie podkreślającym smak serów i dań rybnych jest Sauvignon Blanc. Ta orzeźwiająca propozycja z najlepszych morawskich winnic Romana Fabiga smakuje świeżo i ma piękne aromaty. Zapach agrestu i trawy miesza się z cytrusami sprawiając, że ten trunek jest perfekcyjny nawet na największe upały.
Sauvignon Blanc Sahara – smak pustyni i morawskie szczepy
Czwarte polecane wino to bardzo specyficzna wersja Sauvignon Blanc. Aromaty i smaki łączą się tu kilku poziomach. Z jednej strony można poczuć ziemistość, z drugiej – cytrusy i owoce tropikalne. Intensywna mineralność i długi finisz sprawiają, że to wino pozostanie z Wami na długo po spożyciu!
Auspitz – wino z dwóch szczepów
Ostatnia propozycja to wino Auspitz stworzone z dwóch szczepów winogron najwyższej klasy – Veltlín i Sauvignon, które przez Romana Fabiga uprawiane są na glebach gliniastych. Dobrze zbalansowane smaki cytrusów, gruszki, jabłka i rozmarynu zaspokoją kubki smakowe największych koneserów.
Każde z wyżej wymienionych win to świetna propozycja na letnie dni. Morawskie trunki można znaleźć głównie w restauracjach i winebarach. Jeśli jesteś zainteresowany zaopatrzeniem swojego punktu gastronomicznego winami R. Fabiga i J. Stávka, zapraszamy do kontaktu:
Mail: info@moraviawines.pl
Telefon: +48 605 074 409
Chętnie opowiemy o szczegółach oferty dla Klientów B2B i B2C.