Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco ommodo consequat.

Monday to Friday: 9-20
Saturday to Sunday: closed

  /  Morawy

Morawy

Wyobraź sobie zieloną, skąpaną w słońcu krainę, w której winnice ciągną się aż po sam horyzont. Nie mamy tu na myśli Toskanii, ale Morawy, typowo winiarski region Republiki Czeskiej. Nie bez powodu vinný sklipek to piwniczka z winem, bo na Morawach można spotkać je niemal na każdym kroku.

Wino nie powstaje tu od niedawna, ale od setek lat, a w wielu rodzinach z dziada pradziada winiarza. Mówi się, że ten wyborny trunek jako pierwsi zaczęli produkować tu Rzymianie. Z czasem morawskie wino trafiało na wiele europejskich stołów, co dzieje się do dziś. Tutejsze gleby są wyjątkowo bogate w minerały, a stosunkowo krótkie, ale intensywne i ciepłe lato sprzyja dojrzewaniu winogron i przekłada się na wydobycie głębokiego smaku oraz wyjątkowego aromatu trunków. Powstają tu doskonałe wina o oryginalnych bukietach: korzennych, owocowych czy kwiatowych, podkreślonych rześką kwasowością.

Choć nie każdy o tym wie, Czesi są w winie rozkochani, a kultura picia wina w Czechach sprzyja jego smakowaniu. Liczne winebary i winoteki oferują niecodzienne i niszowe szczepy, które z przyjemnością oferujemy również w Polsce. Co ważne, zachowały się tutaj dawne tradycje produkcji win. Dzięki temu stare receptury są ciągle żywe. Wiele kameralnych winnic, z którymi współpracujemy, stawia na ekologiczną produkcję z najlepszej jakości składników – bez cukru i innych polepszaczy. Wina są tu produkowane uczciwie, z prawdziwym zaangażowaniem i sercem. Proces produkcji jest zwykle kontrolowany na każdym etapie, przy pomocy nowoczesnych technologii.