Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco ommodo consequat.

Monday to Friday: 9-20
Saturday to Sunday: closed

  /  Blog   /  Morawy – region winiarski
morawy region winiarski

Morawy – region winiarski

Na Morawach wina powstają od setek lat. Gleby są tutaj wyjątkowo bogate w minerały, co przenosi się na smak win. Ciepłe, ale stosunkowo krótkie lato sprzyja dojrzewaniu szczepów i przekłada się na wydobycie wyróżniającego się smaku winogron. To tutaj powstają wina o wyjątkowych bukietach owocowych, kwasowych i korzennych podkreślonych lekką kwasowością.

Morawy statystycznie

Morawy to zdecydowanie największy region winiarski w Czechach. Został utworzony w 2004 roku na mocy czeskiego prawa winiarskiego. Region ten to aż 17 094 hektary winnic (dane na 2016 rok) i około 18 000 zarejestrowanych winiarzy. Na Morawach uprawa winorośli obejmuje ponad 300 miejscowości. Region winiarski Morawy posiada bardzo dobre warunki to produkcji wina – szczególnie białego, które stanowi prawie 80% całej produkcji. Dzięki klimatowi powstają tu wina o różnych aromatach, z wyczuwalną mineralnością gleby i korzennością. Morawy dzielą się na 4 podregiony, z których każdy wyróżnia się wspaniałymi szczepami i wybitnymi wioskami winiarskimi.

Znojemski podregion winiarski

Winny region Znojemski to krajobraz pełen winnic i klimatycznych wiosek z małymi kościółkami. Miasto Znojmo słynie z organizacji imprez związanych z winobraniem (co roku jesienią). Jest jednym z najbogatszych morawskich miast i wyróżnia się dużą ilością zabytków. Jego okolice, czyli mniejsze miejscowości takie jak Bantice, Lechovice, Šatov, czy Dobšice to skarbnica wyśmienitych win. Tradycje winiarskie podregionu Znojemskiego sięgają IV wieku naszej ery, natomiast założenie pierwszych winnic, które zostały udokumentowane odbyło się w XIV wieku. Wiele osób decydujących się na zwiedzenie okolic Znojma decyduje się na szlaki rowerowe prowadzące przez malownicze winnice i urokliwe wioski. Charakterystyczna dla tego regionu jest produkcja białych win, przede wszystkim szczepu Veltlínské Zelené. Klimat odpowiada również odmianom Müller Thurgau, Sauvignon, Ryzlink rýnský, Pálava i Rulandské.

Mikulovski podregion winiarski

Mikulov to miasto, które jest centrum ośrodka winiarstwa w Czechach. W jego okolicach można znaleźć zamki i pałace oferujące degustacje setki najlepszych win z danego roku. Granicę tego subregionu wyznaczają od południa Austria, od wschodu podregion Slovacki, od północy podregion Velkopavlovicki, a zachodu podregion Znojemski. Gleby mineralne powstałe na podłożu wapiennym i kredowym tworzą bardzo sprzyjające warunki do uprawy win. Prawdopodobnie tutaj, na wzgórzach Palavy powstałe pierwsze morawskie winnice w II wieku naszej ery. W Mikulovskim podregionie winiarskim najpopularniejszymi odmianami są Ryzlink vlašský, Chardonnay, Rulandské bílé, Tramín, Veltlínské Zelené i Pálava.

Velkopavlovicki podregion winiarski

W regionie velkopavlovickim uprawia się zarówno wina białe, jak i czerwone (np. Frankovka, Modrý Portugal i Svatovavřinecké). W tej części Moraw są różne gleby – od wapiennych iłam i piaskowców, po lessy i zlepieńce. Dzięki temu dobrze powodzi się tutaj szczepom takim jak Veltlínské Zelené, Rulandské Sedé, Tramín Červený, Pálava, Muškát Moravský i Müller Thurgau oraz odmianom burgundzkim. Głównym miastem tego regionu jest Brno, które od wieków było jednym z głównych ośrodków winiarskich w Czechach. Obecnie tę rolę pełni miejscowość Velké Bílovice, której okolice mają bardzo dobre warunki do uprawy winorośli.

Slovacki podregion winiarski

Winny podregion Slovacki wyróżnia się zróżnicowaniem klimatu i warunków upraw. Leżący w południowej części Moraw obszar nazywany Podluží wyróżnia się nizinnymi terenami i rzeką, przy której leży większość winiarskich miejscowości. Tutaj najlepiej przyjmują się odmiany takie jak Ryzlink Rýnský, Rulandské Bílé i Rulandské Šedé, Frankovka i Zweigeltrebe. Na północy podregionu Slovackiego tereny są bardziej wyżynne i urozmaicone. To wpływa na produkcję pełnych, świeżych win, między innymi ze szczepu Muškát Moravský uzyskanego w miejscowości Polešovice. Na północy najczęściej powstają wina z odmian Ryzlink Rýnský, Muškát Moravský i Müller Thurgau – szczególnie w rejonie miasta Uherské Hradiště.

 

W naszej ofercie znajdziesz większość odmian wymienionych w artykule. Reprezentujemy najlepsze morawskie winnice, które dzięki swoim produktom pomogą Ci wyróżnić Twój lokal gastronomiczny. Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji o ofercie.