Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco ommodo consequat.

Monday to Friday: 9-20
Saturday to Sunday: closed

  /  Blog   /  Morawskie wina – jak trafić w gusta polskich konsumentów?
wino morawy

Morawskie wina – jak trafić w gusta polskich konsumentów?

W polskich restauracjach najczęściej można spotkać klasyczne wina pochodzące z Francji, Włoch czy Hiszpanii. Jednak konsumenci stają się coraz bardziej wymagający i do zadowolenia potrzebują innych smaków. Wina z ciekawych i niespotykanych regionów mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Jak więc trafić w gusta polskich konsumentów, aby zaspokoić ich kubki smakowe? Wystarczy przyjrzeć się winnicom naszych sąsiadów!

Rozwój regionów winiarskich na Morawach

Wina w Republice Czeskiej podzielone są na dwa regiony: Czechy (652 ha winnic) i Morawy (17016 ha winnic). O ile w pierwszym bardziej popularne jest piwo, w drugim rządzi winiarska kultura – przede wszystkim ze względu na świetne warunki uprawy. Według historyków, wino w tamtych rejonach mogło być już produkowane w czasie rozkwitu imperium rzymskiego, w II w. n.e. Natomiast pierwsza pisemna wzmianka o morawskich winnicach datowana jest na 1101 rok. Według dokumentu uprawami opiekowali się Benedyktyni. Obecnie 96% wszystkich winnic RC znajduje się na Morawach, a trunki w nich produkowane są znane i cenione w wielu krajach świata.

Jakie odmiany uprawia się na Morawach?

Na Morawach wyróżnia się 4 subregiony, które mają swoje charakterystyczne szczepy.

  • Subregion Mikulovski – to tutaj znajduje się obszar znany jak Pálava, gdzie można stworzyć unikatowe, mineralne wina z odmian takich jak Ryzling vlašský, Veltlinské zelené, Ryzlink rýnský czy Chardonnay.
  • Subregion Znojemski – znany jako obszar aromatycznych, białych win. Do najczęściej uprawianych tutaj szczepów można zaliczyć Veltlinské zelené, Müller thurgau, Ryzlink rýnský i Sauvignon Blanc.
  • Subregion Velkopavlovicki – region nazywany sercem produkcji morawskich, czerwonych win. To tutaj uprawiane są odmiany takie jak Frankovka, Svatovavřinecké, Veltlinské zelené i Müller thurgau.
  • Subregion Slovacki – wina z tego obszaru są świeże i mocno aromatyczne. Najczęściej można tu spotkać winnice ze szczepami Ryzlink rýnský, Müller thurgau, Chardonnay i Rulandské bílé.

Przyszłość morawskich win

Według krytyków i smakoszy, morawskie wina wyróżniają się kilkoma mniej popularnymi szczepami. Dodatkowo mineralne ziemie i urozmaicone tereny mają potencjał na uprawę zarówno białych, jak i delikatnych, czerwonych odmian. To sprawia, że morawskie wina mogą być interesujące dla osób, które są ciekawe nowych smaków. Takich konsumentów (szczególnie tych młodszych) jest coraz więcej, co możemy zauważyć również w Polsce. Ze względu na odległość Polski do Czech, podobny język i kulturę oraz zalety morawskich win można stwierdzić, że ich przyszłość w naszych rodzimych restauracjach wygląda naprawdę obiecująco.

Fabig i Stávek – morawscy winiarze godni polecenia

Nasza firma zajmuje się dystrybucją win z Moraw. Wyselekcjonowaliśmy najlepsze winnice, których właściciele uprawiają szczepy z prawdziwą pasją. Roman Fabig specjalizuje się w odmianie Sauvignon Blanc. Dzięki koncentrowaniu się na jednym szczepie, stworzył z niego kilka ponadczasowych i szlachetnych win. Jan Stávek to winiarz z krwi i kości. Tradycja winiarstwa w jego rodzinie sięga 1898 roku, a on skutecznie ją kontynuuje. W jego winnicach można znaleźć różne szczepy – od klasycznej Frankovki po lokalne Rieslingi. Jednak najbardziej wyróżniają się wina różowe, które od lat nagradzane są medalami.

Jeśli chcesz wprowadzić morawskie wina do swojego lokalu gastronomicznego, skontaktuj się z nami (kliknij tutaj, aby przejść do danych kontaktowych).