Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco ommodo consequat.

Monday to Friday: 9-20
Saturday to Sunday: closed

  /  Blog   /  Jan Stávek – unikatowe wina dla lokali gastronomicznych
morawskie wina j. stavek

Jan Stávek – unikatowe wina dla lokali gastronomicznych

Morawskie wina z roku na rok cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Jednym z producentów, który wyróżnia się swoją ofertą win na tle konkurencji jest Jan Stávek. W Polsce jego wina można zamówić dzięki naszej działalności importerskiej. O polsko-czeskiej współpracy wspomniał m.in. Maciej Nowicki z portalu Winicjatywa, który przygotował recenzję dotyczącą win Stávka (kliknij tutaj, aby przeczytać artykuł).

Kilka słów o winnicy

Winnica J. Stávek to rodzinny dorobek zbudowany w 1898r. przez dziadka Jana – Františka. Budynek, w którym mieści się winiarnia znajduje się w Němčičkach. Oprócz kontynuowania tradycji, J. Stávek jest wykładowcą, autorem książek oraz ekspertem medycyny sądowej w zakresie sensoryki! Nieszablonowa kariera i zainteresowania czynią z niego winiarza, który nie boi się eksperymentować i stale szuka nowych smaków i aromatów. Dlatego ma tak wielu zwolenników wśród restauracji, winotek czy winebarów.

J. Stávek specjalizuje się w odmianie Frankovka, jednak w jego ofercie można też znaleźć wysokiej jakości wina różowe, białe, czerwone i wzmacniane. Wszystkie szczepy uprawiane są na 3 parcelach, z których najstarsza liczy sobie blisko 50 lat! Tam hodowane są dwie odmiany: Svatovavřinecké i wyżej wspomniana Frankovka.

Rodzaje morawskich win

W naszej ofercie dostępnej dla polskich lokali gastronomicznych znajduje się 7 win Jana Stávka, których recenzje można przeczytać w artykule autorstwa Macieja Nowickiego (kliknij tutaj, aby przejść do artykułu). My polecamy w szczególności poniższe szczepy:

  • Frankovka – wino czerwone, leżakowane w dębowych beczkach. Posiada intensywny, rubinowy kolor i subtelny aromat. W winie można wyczuć smaki wiśni, cynamonu, jeżyn i śliwki. Frankovka podkreśla pikantne, ciemne mięso i dziczyznę.
  • Rosé Bočky – wytrawne wino różowe o delikatnym, złożonym aromacie. Smak jest zmienny – na początku wyczuwalne są dzikie owoce, dereń i głóg, w późniejszym etapie dominują pestki wiśni i czarna porzeczka. Rosé Bočky to świetna propozycja do przystawek, dań z grilla i pasztetów.
  • Sauvginon – wino białe o aromatach czarnej porzeczki, mirabelki, pokrzywy, a nawet pieczonego pomidora! W smaku można wyczuć głównie owoce (brzoskwinie i białe porzeczki). Wino jest soczyste i pełne, idealnie komponuje się z białym mięsem i rybami.
  • Tramín červený – białe wino o słomkowym kolorze. Jego zapach jest różnorodny – począwszy od brzoskwiń, a kończąc na skórce pomarańczy i piwonii. W smaku wina dominują suszone morele i cynamon. Długi posmak (leśny miód) sprawia, że wino to polecane jest głównie do deserów owocowych.
  • Vlašák – to delikatne i eleganckie wino, które zachwyca najbardziej wymagających koneserów. W aromacie można znaleźć brzoskwinię, cytrusy, gruszkę, a nawet miód i pikantne przyprawy. Vlašák świetnie komponuje się z makaronami.

W doborze win zaufały nam restauracje i winebary z różnych regionów Polski, m.in. z Warszawy, Łodzi, Gorzowa i Szczecina. Jeśli jesteś zainteresowany rozmową na ten temat, zapraszamy do kontaktu: info@moraviawines.pl lub +48 605 074 409