Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco ommodo consequat.

Monday to Friday: 9-20
Saturday to Sunday: closed

  /  Blog   /  Jak wybrać wino? Skala Roberta Parkera
ocena wina skala parkera

Jak wybrać wino? Skala Roberta Parkera

Zarówno lokale gastronomiczne, jak i osoby kupujące wino dla siebie kierują się pewnymi wytycznymi. Jest to nie tylko gust i rodzaj wina – często zwracamy uwagę na punkty, które przyznane są przez autorytet w świecie winiarzy. Jednym z nich jest Rober Parker, który jako pierwszy stworzył skalę ocen wina. Punkty widoczne na butelkach mogą znacznie ułatwić zakup odpowiedniego trunku, dlatego warto wiedzieć skąd wzięła się taka punktacja i na jakich zasadach ocenia się wina w skali Parkera.

Od czego zaczęło się ocenianie win?

Ocena wina jest niezwykle trudna, ponieważ każdy z nas ma inne wyczucie smaku. Dlatego tak jak w innych dziedzinach tutaj też powstała skala oceny – aby pomóc w zrozumieniu i wyborze wina, o którym możemy nie mieć pojęcia.

Pionierem w ocenach wina i jednocześnie pierwszym krytykiem winiarskim jest Robert Parker. Pracę z winami rozpoczął już w latach 70. W tym czasie studiując prawo, zaczął drukować biuletyn The Wine Advocate, który bardzo spodobał się klientom. W ciągu 20 lat gazeta stała się tak popularna, że przyciągała nawet 50 tysięcy czytelników miesięcznie z prawie 40 różnych krajów!

W 1984 roku Robert Parker postanowił poświęcił się pisaniu o winach i ocenianiu ich. Stworzył Skalę Parkera, która zaczęła napędzać rynek i często decydowała o zainteresowaniu danym winem przez konsumentów z całego świata. Obecnie istnieje wiele skal, które oceniają wina na własnych zasadach, jednak zazwyczaj są one do siebie bardzo podobne.

Na czym polega skala Roberta Parkera?

Skala Roberta Parkera to ocenianie wina w 4 kategoriach:

  • Aromat i bukiet (max. 15 punktów)
  • Wygląd i kolor (max. 5 punktów)
  • Smak i zakończenie (max. 20 punktów)
  • Ogólna jakość i potencjał do zmian i poprawy (max. 10 punktów)

Ocena zaczyna się od 50 punktów, a maksymalna liczba punktów do zdobycia to 100. Ocena poniżej 70 punktów sugeruje, że wino nie jest najlepszej jakości i ma sporo wad. Skala Parkera wyróżnia 6 kategorii:

  • 96 – 100 punktów – to wino wybitne, o głębokim i złożonym charakterze. Przedstawia wszystkie cechy, których można oczekiwać od win danego szczepu. Zaskakuje swoim aromatem i smakiem.
  • 90 – 95 punktów – wino wspaniałej jakości o głębokim charakterze i złożoności. Ma w sobie skomplikowane aromaty.
  • 80 – 89 punktów – dobre wina, które nie posiadają wad. Te powyżej 85 można nazwać bardzo dobrymi winami, które posiadają wyraźny charakter.
  • 70-79 punktów – wino przeciętne, przygotowanie poprawne, bez żadnych wyróżników. Przyjmuje się, że wino powyżej 75 jest przyjemne i warto zwrócić na nie uwagę, jeśli ma odpowiednio niską cenę.
  • 60 – 69 punktów – wino poniżej przeciętnej, posiada wady takie jak zbyt duża kwasowość, rozwodnienie, nadmiar tanin, brak lub nieczystość aromatów.
  • 50 – 59 punktów – wino nie do zaakceptowania, nie nadające się do konsumpcji.

Morawskie wina ocenione przez Roberta Parkera

Wybierając wina trzeba pamiętać o tym, że mimo wysokiej oceny może ono nie zasmakować nam lub naszym Klientom. Odbiór smaku i zapachu jest subiektywny, dlatego równie ważne są degustacje i dokładne czytanie opisów. Jednak dla wielu osób skala Roberta Parkera może być niezwykle pomocna. To duże ułatwienie dla właścicieli restauracji czy winotek, jeśli stoją przed wyborem jednego wina spośród kilkudziesięciu oferowanych przez dystrybutorów.

W naszej ofercie można znaleźć trzy morawskie wina ocenione przez Roberta Parkera. Zostały one stworzone przez Romana Fabiga, specjalizującego się w szczepie Sauvignon Blanc. Są to:

  • Sauvignon Blanc Na výsluní 2018 (89 punktów w skali Parkera)
  • BIG Sauvignon Blanc 2018 (88 punktów w skali Parkera)
  • Sauvignon Blanc Sahara 2018 (88 punktów w skali Parkera)

 

Jeśli interesuje Cię wprowadzenie ich do swojej oferty, skontaktuj się z nami!

info@moraviawines.pl