
Jak wybrać wino na święta? Wskazówki i przykłady morawskich win
Alkohol na świątecznym stole to kwestia dyskusyjna. Jednak tradycja wraz z pokoleniem stale się rozwija – dlatego wino w okresie Bożego Narodzenia pojawia się coraz częściej. O tym, czy wino powinno podawać się w Wigilię oraz jakie odmiany najbardziej pasują do świątecznych potraw dowiesz się z naszego artykułu!
Wino na stole wigilijnym – faux pas czy podbicie smaków?
Wigilia to dzień, w którym tradycyjnie jemy postne potrawy. Do postu zalicza się również unikanie alkoholu. Jednak w ostatnich latach ludzie zaczęli odchodzić od tego zwyczaju. Wino świetnie podbija smak bezmięsnych potraw, dlatego coraz częściej pojawia się na wigilijnym stole. Czy to faux pas? Nie, dopóki nie przesadzi się z ilością wypitych kieliszków! Wino to szlachetny trunek, który dobrze komponuje się z rybami i świątecznymi przystawkami. Dodatkowo potrafi jeszcze bardziej umilić jeden z najprzyjemniejszych, rodzinnych dni w roku. Ważne jest więc dobranie odpowiedniej ilości wina. Im więcej gości, tym większą ilość butelek można postawić na stole. Przyjmuje się, że na kilkugodzinne spotkanie wystarczającą dawką jest ok. 300-350 ml. Dlatego najważniejsza zasada picia wina w Wigilię to po prostu… zachować umiar.
Jakie wina do potraw postnych?
Mimo bardzo długiej tradycji, dania wigilijne mogą różnić się od siebie w różnych regionach Polski. Jedno jest pewne – na stole królują ryby, grzyby, kapusta i ciasta. Jak wiec dobrać wino do tak odmiennych smaków? Rozwiązaniem jest postawienie dwóch lub trzech butelek, aby każdy znalazł coś dla siebie. Najlepszym wyborem będą wina białe, które pasują do wszystkich wymienionych wyżej składników. Często polecaną odmianą jest delikatnie słodkie Veltlinske Zelene, które łagodzi kwaśny posmak potraw. Wino to ma uniwersalny, owocowy smak. Prawdopodobnie zasmakuje wszystkim gościom. Kolejny szczep godny polecenia to Ryzlink vlašský. Wyróżnia się wyczuwalną, ale łagodną kwasowością i wyrazistym charakterem. Obie pozycje można podać również do świątecznych ciast.
Wino na Boże Narodzenie – co do mięsa?
Bigos, ryby, czerwone mięso i tłuste sosy – właśnie takie smaki goszczą na świątecznym stole w Boże Narodzenie. To kulinarne bogactwo ciężko okiełznać jakimkolwiek alkoholem, dlatego nasi dziadkowie najczęściej sięgali po kieliszek wódki. Jednak lepszym wyborem może być czerwone wino, które potrafi podbić smak zarówno dziczyzny i wieprzowiny, jak i niektórych potraw postnych. Dobrym wyborem jest czerwone wino wytrawne. To delikatniejsze będzie bardziej uniwersalne. Odnajdzie się w towarzystwie delikatniejszych mięs, ciast i przystawek. Odmiana, z której powstają cięższe wina o pikantnym zakończeniu, świetnie podbije smak mięsa, grzybów i kapusty.
Morawskie wina na świątecznym stole.
Na świąteczny stół można postawić wina z każdego kraju. Niemniej jednak my polecamy te z Moraw – nie tylko dlatego, że jesteśmy ich miłośnikami. Morawskie propozycje są zróżnicowane, a tamtejsze gleby mają wspaniałe predyspozycje do upraw kilku mniej popularnych szczepów. Jedną z nich jest Frankovka, jedna z najczęściej uprawianych odmian u naszych czeskich sąsiadów. Co ciekawe – z Frankovki można stworzyć zarówno czerwone, jak i białe wino. Inną Svatovavřinecké, z którego można stworzyć przepyszne, różowe wino idealnie pasujące do ciast i deserów.
Wybitnej jakości trunki z tych szczepów tworzy w swoich winnicach J. Stávek. Jeśli chcesz wprowadzić je do swojej karty win, skontaktuj się z nami (kliknij tutaj, aby przejść do danych kontaktowych).