Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco ommodo consequat.

Monday to Friday: 9-20
Saturday to Sunday: closed

  /  Blog   /  Jak wybrać wino do restauracji?
wino do restauracji

Jak wybrać wino do restauracji?

Wybór win do restauracji to nie lada wyzwanie. Szczególnie dla restauratorów, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tym trunkiem. Istnieją jednak zasady, które znacznie ułatwiają to zadanie. I nie trzeba do tego sommeliera – wystarczy mieć na uwadze pewne wskazówki. Zobacz podpowiedzi dla właścicieli hoteli i lokali gastronomicznych, dzięki którym wybór wina będzie przyjemnością, a nie tylko obowiązkiem!

 

Czy warto sprzedawać wino w swoim lokalu?

Nawet jeśli jako właściciel nie jesteś fanem wina, pamiętaj, że Klienci je uwielbiają! Coraz więcej osób decyduje się na wybór restauracji na podstawie oferty dań i alkoholu. Dodatkowo zainteresowanie winem w polskich lokalach jest coraz wyższe – powoli odchodzi się od mocnych alkoholi. Można to zauważyć na podstawie opinii w Internecie oraz recenzji lokali gastronomicznych. Dobrze dobrana karta wina może wyróżnić restaurację wśród konkurencji. Warto więc zainwestować w wino najlepszej jakości, które ciężko znaleźć w okolicy.

Jakie wina do restauracji?

W restauracjach i winebarach najczęściej zamawia się wina stołowe – wytrawne i półwytrawne. Jesienią i zimą Klienci sięgają po czerwone wina oraz grzańce. Latem popularne są wina białe i różowe. Chętnie zamawia się również musujące trunki, które świetnie orzeźwiają w upalne dni. Najmniej sprzedają się wina słodkie i półsłodkie. Ważne, żeby wybór win w restauracji nie był zbyt duży – może to wprowadzić niepotrzebne koszty magazynowania oraz wahania Klientów odnośnie jakości proponowanych trunków.

Czy kraj i szczep wina mają znaczenie?

Region winiarski oraz szczepy mogą mieć znaczenie, jeśli prowadzisz restaurację pod kątem wybranej kuchni. Oczywiste jest, że w miejscu, gdzie serwowana jest kuchnia włoska, najlepsze będą wina z Toskanii. Do potraw z kuchni azjatyckiej najczęściej serwuje się wino białe lub sake. Wino czerwone to najlepszy wybór dla restauracji francuskiej. Szczepy i regiony winiarskie możesz również dobierać na podstawie upodobań – swoich i Klientów. Jeśli zauważysz, że najczęściej sprzedajesz Sauvignon Blanc, możesz zamówić wina z tego szczepu z innych regionów świata. Dzięki temu urozmaicisz swoją kartę alkoholi.

Karta win a potrawy

Wine pariring to umiejętność komponowania wina z potrawami tak, aby wydobyć głębię smaku. Ważny jest tutaj typ kuchni, składniki potraw, czy też aromaty zarówno dań i win. Podstawową zasadą jest jednak dobranie wina do rodzaju posiłku. Do przystawek, sałatek, kanapek, przekąsek i deserów najlepszym wyborem będzie wino różowe. Wytrawne, białe wina serwuje się w towarzystwie ryb i owoców morza, makaronów, serów. Białe wino półwytrawne to idealne uzupełnienie białego mięsa (kurczaka lub indyka), a także niektórych deserów. Czerwone wino wytrawne podbija natomiast smak czerwonego mięsa, takiego jak dziczyzna lub wołowina.

Bogatą ofertę trunków dla hoteli i gastronomii mają morawskie winnice. Jednym z najlepszych producentów czerwonego wina jest Jan Stávek, którego ulubionym szczepem jest Frankovka. Natomiast białe wino to mocna strona Romana Fabiga – jego mocną stroną jest Sauvignon Blanc w różnych odsłonach. Jeśli interesują Cię szczegóły dotyczące win z tego regionu, zapraszamy do zakładki „Kontakt” (wystarczy kliknąć tutaj). Chętnie pomożemy dobrać wino do Twojego lokalu.