
Jak wino wpływa na nasze zdrowie?
Wielu z nas ze względów zdrowotnych decyduje się na całkowite odstawienie alkoholu. Jednak niektóre związki zawarte w winie korzystnie działają na różnego typu dolegliwości. Dlatego zanim zrezygnujesz z lampki wina do obiadu lub kolacji, sprawdź jak możesz sobie pomóc jednocześnie delektując się dobrym trunkiem!
1. Poprawa procesu trawienia i pobudzenie metabolizmu
Zabiegany styl życia i niezdrowa dieta prowadzą do zaburzeń układu trawiennego. Okazuje się, że lampka czerwonego wina tygodniowo może pomóc uporać się z tymi dolegliwościami! Wino zawiera polifenole, które pomagają w odbudowie flory bakteryjnej jelit. Ponadto pomaga w trawieniu tłustych potraw oraz skutecznie pobudza metabolizm.
2. Zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu
Według badań naukowych, regularne spożywanie czerwonego wina w niewielkich ilościach (do 40 ml dziennie), może poprawić wyniki cholesterolu nawet o 15% w ciągu miesiąca! W tym przypadku trzeba pamiętać o umiarze – większe ilości mogą podwyższać zły cholesterol we krwi. Czerwone wino zmniejsza również ryzyko tworzenia się zakrzepów krwi, jednocześnie zwiększając jej przepływ.
3. Poprawa pracy nerek
Picie czerwonego wina w umiarkowanych ilościach zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych aż do 40%! Ponadto, pobudza to pracę tarczycy, trzustki oraz nadnerczy. Wino ma również działanie moczopędne, co ułatwia wydalanie produktów rozkładu białka (np. amoniaku, mocznika, kwasów i soli mineralnych).
4. Opóźnienie procesu starzenia
Regularne spożywanie czerwonego wina znacznie opóźnia proces starzenia się skóry. Dobroczynny wpływ na wygląd ma duża zawartość antyoksydantów i resweratrolu, odpowiadającego za stymulację genu długowieczności. Niestety, białe wino nie ma takich właściwości ze względu na różniący się proces produkcji.
5. Zmniejszenie zachorowalności na chorobę Parkinsona
Wspominany wyżej resweratrol oraz kwercetyna to związki, które spowalniają rozwój choroby Parkinsona. Można je również znaleźć w wielu owocach (między innymi w winogronach). W tym przypadku bardzo ważna jest mała dawka alkoholu – zarówno mężczyźni, jak i kobiety nie powinni pić więcej niż dwa kieliszki dziennie!
6. Działanie bakteriobójcze
To, że alkohol ma właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze jest sprawą oczywistą. W obecności wina bakterie tyfusu i cholery giną już po 15 minutach, natomiast E. coli przestają się rozmnażać nawet w winie o niskiej zawartości alkoholu (min. 6%). Czerwone wino poprawia także stan naszych zębów – hamuje próchnicę i powstawanie ubytków. Potrafi zwalczyć większość bakterii, które można znaleźć w jamie ustnej. Białe wino znacznie obniża ryzyko powstawania wrzodów i zapalenia żołądka, które są równoznaczne z zakażeniem bakterią Helicobacter pylori.
7. Zwiększenie odporności
Wino nie jest lekarstwem, ale spożywane regularnie podnosi odporność i zapobiega przeziębieniom. Związane jest to z poprzednim punktem, w którym wyjaśnialiśmy, że czerwone wino ma właściwości antybakteryjne. Dobrym (i smacznym!) sposobem w walce z przeziębieniem jest grzane wino, które świetnie rozgrzewa w szczególności jesienią i zimą.
8. Poprawa funkcjonowania mózgu
Alkohol poprawia krążenie, co znacznie wpływa na odżywienie mózgu. Pijąc wino w umiarkowanych ilościach jesteśmy w stanie poprawić naszą pamięć krótkotrwałą, a także zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Resweratrol – organiczny związek znajdujący się w czerwonym winie, zwiększa również ilość połączeń nerwowych w mózgu.
9. Redukcja ryzyka chorób serca
Wino wykazuje właściwości antykoagulacyjne, które mają związek z zapobieganiem zakrzepów. Natomiast przeciwutleniacze zawarte w białym winie zapobiegają zatorom w tętnicach, a także zwiększają wydolność serca. Alkohol ten rozszerza naczynia krwionośne i zapobiega palpitacjom serca, które doskwierają osobom zestresowanym.
10. Zmniejszenie ryzyka chorób wzroku
Zaćma często spowodowana jest stresem oksydacyjnym podczas starzenia. Pijąc regularnie wino można zredukować ryzyko zachorowania na tę chorobę nawet o 50%! Przypuszcza się, że ma to związek z przeciwutleniaczami polifenolowymi, które można znaleźć między innymi w czerwonym winie.
Jeśli chcesz dostarczyć do swojego organizmu związki zawarte w winie, polecamy kilka szczepów uprawianych przez najlepszych morawskich winiarzy:
• Frankovka – czerwony, późno dojrzewający szczep wina popularny na Morawach.
• André – popularne na Morawach połączenie szczepów Frankovka i Svatovavřinecké.
• Modry Portugal – czerwony, niewymagający szczep – typowa odmiana środkowoeuropejska.
• Svatovavřinecké – czerwony szczep uprawiany głównie w Czechach, Austrii i Słowacji.
• Palava – biały szczep wyhodowany na Morawach z połączenia odmian Tramín červený x Müller Thurgau.
• Tramin – mimo mylącej nazwy to jedna z najstarszych odmian białego szczepu uprawianych w Europie.
• Sauvignon Blanc – biały szczep winorośli drugi pod względem wielkości światowych upraw.
Picie wina może pomóc przy wielu dolegliwościach, ale jest też w stanie zaszkodzić. Wpływ na organizm ma przede wszystkim spożywana ilość. Zbyt duże ilości alkoholu prowadzą nie tylko do alkoholizmu, ale również innych chorób, z którymi ciężko później walczyć. Pamiętaj – pij wino z umiarem!