Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco ommodo consequat.

Monday to Friday: 9-20
Saturday to Sunday: closed

  /  Blog   /  Jak poprawnie serwować wino? Wskazówki dla początkujących
otwieranie wina

Jak poprawnie serwować wino? Wskazówki dla początkujących

Mimo tego, że podawanie wina nie jest trudne, wiele osób zastanawia się jak je prezentować, otwierać oraz serwować zgodnie z etykietą i obowiązującymi zasadami. W dzisiejszym artykule znajdziesz niezbędne informacje na ten temat, dzięki czemu będziesz mógł zorganizować profesjonalne przyjęcie, a także rozpocząć pracę kelnera z wiedzą skierowaną dla początkujących.

Prezentacja wina

Niezależnie od tego, czy pracujesz w restauracji, czy też organizujesz imprezę w domu, prezentacja butelki jest bardzo ważna. Goście powinni wiedzieć, jaki rodzaj trunku będą mieli okazję skosztować. Dlatego należy pokazać wszystkim (w przypadku lokali dotyczy to głównie osoby zamawiającej) etykietę, gdzie widoczna jest nazwa i rocznik wina. Dodatkowo można opowiedzieć o szczepie i regionie powstania.

Otwieranie wina korkociągiem

Samo otwarcie wina nie wymaga dużych umiejętności. Wystarczy mieć korkociąg (skrzydełkowy, kelnerski lub inny), co jest najpopularniejszym i najprostszym sposobem na pozbycie się korka. Na początku należy pozbyć się folii otaczającej szyjkę butelki. Następnie korkociąg trzeba wkręcić w korek, tak aby go nie przebić. Zbyt dalekie wkręcenie metalowej części może skutkować znalezieniem drobinek drewna w winie. Na koniec pozostaje nam oprzeć ramę korkociągu o butelkę i powoli wyciągnąć korek.

Jak otwierać wino musujące?

Wbrew temu co pokazywane jest na filmach, wino musujące lub szampan nie powinny być otwierane z hukiem. Dlatego całą czynność należy wykonywać powoli i spokojnie. Na początku trzeba zdjąć sreberko z szyjki butelki, a następnie delikatnie poluzować tzw. „koszyczek”. Następnie jedną ręką chwyta się korek, a drugą butelkę od spodu. Aby otworzyć wino musujące najlepiej kręcić butelką, a nie korkiem. Dzięki temu uzyskamy efekt bez wylewania zawartości i unikniemy hałasu związanego z wystrzałem.

Podawanie wina w restauracji

W lokalach gastronomicznych, oprócz samego otworzenia wina równie ważna jest degustacja i podanie. Po wyjęciu korka osoba obsługująca powinna spytać gości, kto z nich będzie próbował trunku. Degustacja ma na celu sprawdzenie, czy wino jest bez wad, zostało właściwie dobrane, ma odpowiednią temperaturę i nie jest stare. Jeśli zostanie zaakceptowane, można przejść do serwowania wina wszystkim gościom.

Jest wiele szkół podawania win w restauracjach. Zazwyczaj zaczyna się od kobiet, a kończy na mężczyznach. Niektórzy jednak twierdzą, że serwis powinien się zacząć od osób po lewej stronie, aby następnie przejść zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara do tych po prawej. Dobre maniery mówią o tym, że jeśli wśród klientów jest gość specjalny, to właśnie on powinien dostać wino jako pierwszy.

Podczas serwisu należy pamiętać o prawidłowym trzymaniu butelki. Trzeba ją chwycić jak najniżej, aby nie podnieść temperatury wina ręką. Nalewanie wina odbywa się po prawej strony gościa. Podczas tej czynności etykieta na butelce powinna być cały czas widoczna.

 

Morawskie wina, które znajdziesz w naszej ofercie będą idealne zarówno do restauracji, jak i na spotkania domowe. Skontaktuj się z nami, aby porozmawiać o szczegółach – kliknij tutaj, aby przejść do danych kontaktowych.