
Jak grzane wino wpływa na zdrowie?
Sezon zimowy to idealny moment na zwolnienie tempa i odpoczynek. Pogoda nie sprzyja aktywnościom na świeżym powietrzu, dlatego wiele osób decyduje się na odpoczynek w ciepłym mieszkaniu. A co idealnie dopełnia wieczór spędzony pod kołdrą podczas oglądania filmów? Grzane wino!
Czy grzane wino jest zdrowe?
Grzane wino ma wiele właściwości zdrowotnych – tak jak zwykłe wino czerwone lub białe. Najważniejsze jest to, aby pić je z umiarem. Wtedy niesie za sobą najwięcej korzyści związanych z pracą naszego organizmu. W grzanym winie znajdują się przyprawy, które oprócz właściwości rozgrzewających mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ponadto zawarte w nich olejki eteryczne ułatwiają oddychanie przy katarze. Zaletą czerwonego, grzanego wina są zawarte w nim przeciwutleniacze, które chronią przed stresem i wzmacniają komórki ciała. Dodatkowo picie tego alkoholu jest przyjemne i mocno rozluźniające, ponieważ aromaty korzenne skutecznie poprawiają nastrój.
Grzane wino – wzmocnienie odporności
Grzaniec nie jest lekarstwem na przeziębienie, ale znacznie wspiera odporność organizmu. Dlatego wiele osób sięga po ciepłe wino z przyprawami podczas pierwszych objawów choroby. Najwięcej właściwości zdrowotnych mają przyprawy użyte w grzańcu. Do najczęściej używanych składników zalicza się:
- Goździki – pomagają udrożnić drogi oddechowe, oczyścić zatoki, a także mają właściwości rozgrzewające. Dzięki właściwościom przeciwbólowym i antyseptycznym przyspieszają powrót do zdrowia.
- Imbir – zawiera gingerol, który udrażnia zapchany nos i jest skuteczny w walce z wirusem RSV (ma on związek z infekcją górnych dróg oddechowych).
- Anyż – ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Potrafi złagodzić ból gardła i kaszel.
- Cynamon – pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
- Kardamon – wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Ponadto działa rozgrzewająco i przynosi ulgę w kaszlu i katarze.
- Gałka muszkatołowa – poprawia trawienie i oczyszcza jelita ze szkodliwych substancji.
Wygoda dla restauracji – grzaniec w boxach
W wielu restauracjach w sezonie jesienno-zimowym grzane wino to nieodłączny element menu. Przygotowanie dobrej jakości grzańca to duże wyzwanie – szczególnie w lokalach proponujących kuchnię lokalną, która wyróżnia się niektórymi smakami i aromatami. Jeśli chcesz przygotować grzańca po czesku, sprawdź nasz artykuł na ten temat klikając tutaj.
Czeska winnica Reva Rakvice znalazła inny sposób na proste przygotowanie dobrej jakości grzanego wina. Są to 3 litrowe boxy przeznaczone dla restauracji i winotek. W boxach znajduje się czerwone wino Svatovavřinecké wzbogacone o najlepszej jakości przyprawy bez chemii i konserwantów. To sprawia, że wystarczy nalać odpowiednią ilość wina, podgrzać je i zaserwować Klientom. Gotowe grzane wino w boxach znajdziesz w naszej ofercie – wystarczy kliknąć tutaj, aby skontaktować się w sprawie oferty.