
Dobierz morawskie wino do 5 najpopularniejszych makaronów!
Wino i makaron to para idealna. Dlatego tak często można spotkać to połączenie w restauracjach – zarówno w samych daniach, jak i propozycji degustacji szczepu do potrawy. Dziś opowiemy o 5 najpopularniejszych makaronach zamawianych w lokalach gastronomicznych, które podbiły serca Polaków. Do nich dobraliśmy morawskie wina z winnicy J. Stavek, podkreślające ich smak i aromat. Sprawdź, jakich połączeń warto spróbować!
Spaghetti i czerwone, owocowe wino
Do spaghetti najlepiej pasuje czerwone lub różowe wino o wyższej kwasowości i zawartości tanin, np. Bodro (szczep Merlot i Cabernet Sauvignon). Takie połączenie jest naturalne i sprawia, że posiłek smakuje jeszcze bardziej. Bodro ma wyrazisty i intensywny smak, który uzupełnia smak potrawy z ostrymi i pikantnymi składnikami, takimi jak pomidory i chili. Czuć w nim owoce i charakterystyczne przyprawy. Ponadto to wino ma odpowiednią kwasowość i taniny, które uzupełniają teksturę spaghetti.
Carbonara i lekkie wino białe
Do makaronu Carbonara najlepiej pasuje białe wino o lekkiej i delikatnej strukturze, takie jak Pinot Grigio lub Tramin červený. Te wina pomagają uzupełnić i wyciszyć smak tłustych składników, takich jak jajka lub boczek. My polecamy Tramín produkcji J. Stavka, ponieważ ma świeży i subtelny smak, który nie przytłacza potrawy. Ponadto ma delikatną strukturę i nie posiada tak mocnych tanin jak czerwone wina, dzięki czemu podbija przyjemność jedzenia makaronu Carbonara.
Makaron z pesto i wino o wyższej kwasowości
Do makaronu z pesto najlepiej podać białe wino o ziołowym i cytrusowym smaku, np. ze szczepu Ryzlink vlašský. Pesto jest obfite w zioła (głównie bazylię), czosnek, oliwę i orzechy pini, a temu połączeniu ciężko dorównać intensywnością. Ten rodzaj makaronu dodatkowo posypywany jest parmezanem, dlatego Vlašák może podkreślić jego smak. Ponadto dosyć wysoka kwasowość i ziołowe aromaty pomogą uzupełnić nuty przebijające się w pesto.
Makaron z grzybami z winem białym lub różowym
Do makaronu z grzybami polecane jest wino białe lub różowe. Ważne, aby charakteryzowało się średnią kwasowością i niezbyt wyrazistym aromatem. Dobrym wyborem będzie Rosé Trkmanska – różowe wino z apelacją, które ma świetnie zbalansowane składniki. Subtelne grzyby i makaron wymagają wina, które nie będzie nad nimi dominować, jednocześnie będzie harmonijne i uzupełni smak potrawy.
Azjatycki makaron z białym winem
Do makaronu azjatyckiego polecane jest wino białe o średniej kwasowości, z cytrusowymi i zielonymi nutami smakowymi. Powodem jest to, że ostre smaki makaronu azjatyckiego wymagają wina, które będzie równoważyć je i dodawać dodatkowej świeżości. Intensywność potrawy świetnie uzupełni Bílá frankovka, której bukiet opiera się na zielonych i białych owocach, np. jabłko, gruszka i biała porzeczka. Posmak jest pikantny i soczysty, co świetnie zgrywa się z wontonem w towarzystwie ostrych przypraw, czy oryginalnych warzyw.
W naszej ofercie znajdziesz wino na każdą okazję, które pasuje do popularnych makaronów zamawianych w restauracjach. Jeśli prowadzisz swój lokal gastronomiczny i chcesz poszerzyć swoją ofertę o wine pairing, skontaktuj się z nami (kliknij tutaj, aby przejść do danych kontaktowych).