
Czym wyróżnia się szczep Tramín červený?
Tramín červený (in. Gewürztraminer) jest szczepem naprawdę wyjątkowym. Wystarczy spojrzeć na jego okrągłe, różowe owoce, aby wiedzieć, że będą smakować wyśmienicie. Co ciekawe, z tego szczepu powstaje wino białe, a nie czerwone! Historia tej odmiany również jest interesująca. Niektórzy twierdzą, że pochodzi z wioski Tramin we Włoszech, inni zaś wspominają o francuskich korzeniach szczepu jako mutacji Traminera. Dowiedz się, gdzie uprawiać tę odmianę i czym wyróżnia się jej smak pośród innych rodzajów wina.
Tramín červený – smak i aromat
Nazwa Gewürztraminer w j. niemieckim wskazuje na korzenne aromaty zawarte w winie. Faktycznie są one mocno wyczuwalne, dzięki uprawie na glinianych oraz kredowo-kamiennych glebach, które mają wysoką zawartość różnego rodzaju minerałów. Szczep ten wyróżnia się także różanym aromatem i delikatnym smakiem liczi. Zazwyczaj ma złocisty kolor i można z niego zrobić zarówno słodkie, jak i wytrawne wino (w zależności od czasu zbioru). Warto wspomnieć, że Gewürztraminer koncentruje wysoką ilość cukru, co przekłada się na słodycz lub wyższą ilość alkoholu w winie.
Z czym łączyć Tramín cerveny?
Tramín cerveny łączy się przede wszystkim z daniami pikantnymi, azjatyckimi. W finediningu zestawiany jest ze smażonym ryżem, kurczakiem, migdałami i owocami morza (krewetki, małże, kraby). Oprócz tego można go spożywać do orientalnych deserów.
Uprawa szczepu Tramín červený
Tramín červený uprawiany jest nie tylko w Europie, ale również innych państwach całego świata. Ze względu na stabilny i umiarkowany klimat, za najlepszy region dla tego szczepu uważana jest francuska Alzacja, gdzie Gewürztraminer zajmuje aż 19% upraw! Odmiana ta przyjęła się także w północnej części Włoch, która wyróżnia się chłodniejszymi temperaturami niż na południu. Kolejnym krajem posiadającym odpowiedni klimat i ziemię dla tego szczepu są Niemcy, gdzie Gewürztraminer zajmuje ok. 900 ha wszystkich upraw tego kraju.
Mniejsze winnice z Tramínem červenym można znaleźć w Hiszpanii, Austrii, na Węgrzech i Słowacji, w Czechach, w nadmorskich stanach USA oraz Australii i Nowej Zelandii. W śladowych ilościach szczep można też znaleźć w RPA, Japonii czy Izraelu.
Tramín cerveny na Morawach
W Czechach odmiana ta uprawiana jest na powierzchni 3,9% winnic – głównie na Morawach. Dobrze sobie radzi przede wszystkim między Němčičkami a Čejkovicami, ale jest też spotykane w Mutěnicach, Velkých Pavlovicach, Mikulově, Polešovicach i Znojmě. Jednym z producentów wspaniałego Tramínu červenego jest Jan Stávek. Jego wino to połączenie róży, wanilii i ananasa z goździkami, hibiskusem i jogurtem brzoskwiniowym. Posmak jest bardzo długi, a zapach wyraźny. Wino ma kolor słomkowy ze złotym refleksem, a wskazuje to na dojrzałość winogron.
Jeśli chcesz wprowadzić morawski Tramín červený do swojej restauracji, skontaktuj się z nami (kliknij tutaj, aby przejść do formularza kontaktowego). Chętnie opowiemy więcej szczegółów dotyczących oferty.