Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco ommodo consequat.

Monday to Friday: 9-20
Saturday to Sunday: closed

  /  Blog   /  Czym wyróżnia się szczep Tramín červený?
tramin cerveny

Czym wyróżnia się szczep Tramín červený?

Tramín červený (in. Gewürztraminer) jest szczepem naprawdę wyjątkowym. Wystarczy spojrzeć na jego okrągłe, różowe owoce, aby wiedzieć, że będą smakować wyśmienicie. Co ciekawe, z tego szczepu powstaje wino białe, a nie czerwone! Historia tej odmiany również jest interesująca. Niektórzy twierdzą, że pochodzi z wioski Tramin we Włoszech, inni zaś wspominają o francuskich korzeniach szczepu jako mutacji Traminera. Dowiedz się, gdzie uprawiać tę odmianę i czym wyróżnia się jej smak pośród innych rodzajów wina.

Tramín červený – smak i aromat

Nazwa Gewürztraminer w j. niemieckim wskazuje na korzenne aromaty zawarte w winie. Faktycznie są one mocno wyczuwalne, dzięki uprawie na glinianych oraz kredowo-kamiennych glebach, które mają wysoką zawartość różnego rodzaju minerałów. Szczep ten wyróżnia się także różanym aromatem i delikatnym smakiem liczi. Zazwyczaj ma złocisty kolor i można z niego zrobić zarówno słodkie, jak i wytrawne wino (w zależności od czasu zbioru). Warto wspomnieć, że Gewürztraminer koncentruje wysoką ilość cukru, co przekłada się na słodycz lub wyższą ilość alkoholu w winie.

Z czym łączyć Tramín cerveny?

Tramín cerveny łączy się przede wszystkim z daniami pikantnymi, azjatyckimi. W finediningu zestawiany jest ze smażonym ryżem, kurczakiem, migdałami i owocami morza (krewetki, małże, kraby). Oprócz tego można go spożywać do orientalnych deserów.

Uprawa szczepu Tramín červený

Tramín červený uprawiany jest nie tylko w Europie, ale również innych państwach całego świata. Ze względu na stabilny i umiarkowany klimat, za najlepszy region dla tego szczepu uważana jest francuska Alzacja, gdzie Gewürztraminer zajmuje aż 19% upraw! Odmiana ta przyjęła się także w północnej części Włoch, która wyróżnia się chłodniejszymi temperaturami niż na południu. Kolejnym krajem posiadającym odpowiedni klimat i ziemię dla tego szczepu są Niemcy, gdzie Gewürztraminer zajmuje ok. 900 ha wszystkich upraw tego kraju.

Mniejsze winnice z Tramínem červenym można znaleźć w Hiszpanii, Austrii, na Węgrzech i Słowacji, w Czechach, w nadmorskich stanach USA oraz Australii i Nowej Zelandii. W śladowych ilościach szczep można też znaleźć w RPA, Japonii czy Izraelu.

Tramín cerveny na Morawach

W Czechach odmiana ta uprawiana jest na powierzchni 3,9% winnic – głównie na Morawach. Dobrze sobie radzi przede wszystkim między Němčičkami a Čejkovicami, ale jest też spotykane w Mutěnicach, Velkých Pavlovicach, Mikulově, Polešovicach i Znojmě. Jednym z producentów wspaniałego Tramínu červenego jest Jan Stávek. Jego wino to połączenie róży, wanilii i ananasa z goździkami, hibiskusem i jogurtem brzoskwiniowym. Posmak jest bardzo długi, a zapach wyraźny. Wino ma kolor słomkowy ze złotym refleksem, a wskazuje to na dojrzałość winogron. 

Jeśli chcesz wprowadzić morawski Tramín červený do swojej restauracji, skontaktuj się z nami (kliknij tutaj, aby przejść do formularza kontaktowego). Chętnie opowiemy więcej szczegółów dotyczących oferty.