Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco ommodo consequat.

Monday to Friday: 9-20
Saturday to Sunday: closed

  /  Blog   /  Co warto wiedzieć o Sauvignon Blanc?
sauvignon blanc szczep białe wino

Co warto wiedzieć o Sauvignon Blanc?

Chyba każdy z nas słyszał o Sauvignon Blanc. Nie bez powodu – to drugi, biały szczep winorośli na świecie pod względem wielkości upraw. Odmiana Sauvignon Blanc ma długą historię. Początek szczepu datuje się na średniowiecze. Jego nazwa wywodzi się z j. francuskiego (sauvage – dziki i blanc – biały), co symbolizuje dziko rosnące winorośla, które zostały zauważone w południowo-zachodniej Francji, prawdopodobnie w Dolinie Loary. Sauvignon Blanc rozprzestrzenił się na całym świecie podbijając serca amatorów i koneserów wina.

Uprawa Sauvignon Blanc

Szczep Sauvignon Blanc jest stosunkowo łatwy w uprawie. Dobrze adaptuje się w różnych klimatach i daje regularny plon. Nie lubi ekstremalnych siedlisk, np. zbyt dużych suszy i wilgoci. Te cechy sprawiły, że szybko stał się popularny w wielu krajach świata. Sauvignon Blanc uprawia się w takich krajach jak:

  • Francja – szczególnie Bordeaux, który ma klimat morski oraz dolina Loary, z wyjątkowym podłożem i klimatem umiarkowanym.
  • Nowa Zelandia – przede wszystkim Wyspa Południowa z morskim klimatem i piaszczystym podłożem (głównie region Marlborough).
  • Włochy – północne rejony takie jak Górna Adyga, Wenecja, Lombardia.
  • Australia – południowa część kraju.
  • USA – szczególnie stan Kalifornia.
  • Chile – region Valparaíso, który ma chłodny klimat.
  • Inne kraje Europy – przede wszystkim Niemcy, Czechy, Słowacja, Węgry.

Jak smakuje i pachnie Sauvignon Blanc?

Trunki produkowane ze szczepu Sauvignon Blanc to wina białe, zazwyczaj młode i wytrawne. Charakteryzują się świeżością, wysoką kwasowością, a także wspaniale orzeźwiają. Według smakosza i znawcy win Andrewa Jefforda, Sauvgnon Blanc niezwykle kojarzy się z zielenią. W bukiecie można znaleźć aromaty roślinne i owocowe. Do pierwszej grupy można zaliczyć trawę, zioła, szparagi, czy mięte. Jeśli chodzi o aromaty owocowe, tutaj królują zielone jabłko, agrest, cytrusy, ananas, kiwi, a nawet melon. Sauvignon Blanc to wina o wyczuwalnej mineralności, dzięki glebom, na których ten szczep jest uprawiany. Oczywiście każde wino może delikatnie różnić się od siebie smakiem i zapachem.

Sauvignon Blanc na Morawach

Sauvignon Blanc nie należy do najpopularniejszych morawskich szczepów. Uprawia się go głównie w okolicy Jaroslavic, Valtic i Znojma. Jednak w Czechach jest ktoś, kto jest miłośnikiem tej odmiany i chce sprawić, by jej zapach i smak były idealne. Mowa o Romanie Fabigu, który sam przyznaje, że ma obsesję na punkcie Sauvignon Blanc. W jego winnicy można znaleźć kilka charakterystycznych trunków stworzonych z tego szczepu:

  • Sauvignon Blanc
  • Sauvignon Blanc Sahara
  • Sauvignon Blanc Stará Hora
  • Sauvignon Blanc Růženy
  • Sauvignon Blanc Na výsluní
  • Big Sauvignon Blanc

Jeśli chcesz spróbować któregoś z nich lub wprowadzić je do swojej restauracji, skontaktuj się z nami (kliknij tutaj, aby przejść do zakładki kontakt).