
Co warto wiedzieć o Sauvignon Blanc?
Chyba każdy z nas słyszał o Sauvignon Blanc. Nie bez powodu – to drugi, biały szczep winorośli na świecie pod względem wielkości upraw. Odmiana Sauvignon Blanc ma długą historię. Początek szczepu datuje się na średniowiecze. Jego nazwa wywodzi się z j. francuskiego (sauvage – dziki i blanc – biały), co symbolizuje dziko rosnące winorośla, które zostały zauważone w południowo-zachodniej Francji, prawdopodobnie w Dolinie Loary. Sauvignon Blanc rozprzestrzenił się na całym świecie podbijając serca amatorów i koneserów wina.
Uprawa Sauvignon Blanc
Szczep Sauvignon Blanc jest stosunkowo łatwy w uprawie. Dobrze adaptuje się w różnych klimatach i daje regularny plon. Nie lubi ekstremalnych siedlisk, np. zbyt dużych suszy i wilgoci. Te cechy sprawiły, że szybko stał się popularny w wielu krajach świata. Sauvignon Blanc uprawia się w takich krajach jak:
- Francja – szczególnie Bordeaux, który ma klimat morski oraz dolina Loary, z wyjątkowym podłożem i klimatem umiarkowanym.
- Nowa Zelandia – przede wszystkim Wyspa Południowa z morskim klimatem i piaszczystym podłożem (głównie region Marlborough).
- Włochy – północne rejony takie jak Górna Adyga, Wenecja, Lombardia.
- Australia – południowa część kraju.
- USA – szczególnie stan Kalifornia.
- Chile – region Valparaíso, który ma chłodny klimat.
- Inne kraje Europy – przede wszystkim Niemcy, Czechy, Słowacja, Węgry.
Jak smakuje i pachnie Sauvignon Blanc?
Trunki produkowane ze szczepu Sauvignon Blanc to wina białe, zazwyczaj młode i wytrawne. Charakteryzują się świeżością, wysoką kwasowością, a także wspaniale orzeźwiają. Według smakosza i znawcy win Andrewa Jefforda, Sauvgnon Blanc niezwykle kojarzy się z zielenią. W bukiecie można znaleźć aromaty roślinne i owocowe. Do pierwszej grupy można zaliczyć trawę, zioła, szparagi, czy mięte. Jeśli chodzi o aromaty owocowe, tutaj królują zielone jabłko, agrest, cytrusy, ananas, kiwi, a nawet melon. Sauvignon Blanc to wina o wyczuwalnej mineralności, dzięki glebom, na których ten szczep jest uprawiany. Oczywiście każde wino może delikatnie różnić się od siebie smakiem i zapachem.
Sauvignon Blanc na Morawach
Sauvignon Blanc nie należy do najpopularniejszych morawskich szczepów. Uprawia się go głównie w okolicy Jaroslavic, Valtic i Znojma. Jednak w Czechach jest ktoś, kto jest miłośnikiem tej odmiany i chce sprawić, by jej zapach i smak były idealne. Mowa o Romanie Fabigu, który sam przyznaje, że ma obsesję na punkcie Sauvignon Blanc. W jego winnicy można znaleźć kilka charakterystycznych trunków stworzonych z tego szczepu:
- Sauvignon Blanc
- Sauvignon Blanc Sahara
- Sauvignon Blanc Stará Hora
- Sauvignon Blanc Růženy
- Sauvignon Blanc Na výsluní
- Big Sauvignon Blanc
Jeśli chcesz spróbować któregoś z nich lub wprowadzić je do swojej restauracji, skontaktuj się z nami (kliknij tutaj, aby przejść do zakładki kontakt).