Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco ommodo consequat.

Monday to Friday: 9-20
Saturday to Sunday: closed

  /  Blog   /  Co to jest wine pairing? Zasady dobierania wina
wine pairing co to jest

Co to jest wine pairing? Zasady dobierania wina

Coraz częściej w restauracjach można spotkać się z propozycją wina do danej pozycji w karcie menu. Dlaczego? Wino jest najczęściej wybieranym alkoholem do posiłku. Nic dziwnego – prawidłowo dobrane podkreśla smaki i aromaty dania. Jak więc połączyć je z potrawą tak, aby nie popełnić kulinarnego faux pas? Sprawdź, jakimi regułami należy się kierować.

Wine pairing – na czym polega?

Wine pairing jest sztuką. Sztuką dobierania wina tak, aby podkreślał potrawę, zamiast ją przyćmiewać. Od setek lat ludzie łączą trunki z jedzeniem. To wpłynęło na obecny wygląd kart menu w wielu restauracjach. Często spotykamy się z propozycją dań w połączeniu z kieliszkiem wina. Dobiera się je na podstawie rodzaju posiłku, dominującego smaku, „lekkości” potrawy oraz składników w niej zawartych.

Zasady łączenia wina z potrawami

Istnieje kilka zasad, które w wine pairingu są nie zmienne. Pod uwagę można wziąć podobieństwo geograficzne potraw i wina, a także balans, jaki powinno osiągnąć się w łączeniu smaków. Do tego potrzebna jest znajomość cech charakterystycznych win. Trzeba pamiętać, że wino białe zazwyczaj jest orzeźwiające i schłodzone, czerwone wyróżnia się cierpkością, natomiast różowe – lekkością. Jak więc dobrać odpowiedni rodzaj tego trunku do jedzenia?

Wino do drobiu

Do dań z kurczakiem lub indykiem najczęściej podawane jest wino białe. Od dodatków zależy, czy jest ono wytrawne, czy też słodsze. Z morawskich win pasujących do drobiu szczególnie polecamy Tramín červený.

Wino do czerwonego mięsa

Z reguły czerwone mięsa, takie jak wołowina czy dziczyzna serwowane są w towarzystwie czerwonego wina. Im tłustsze mięso, tym bardziej wino powinno być taniczne i mocniejsze. Świetnym wyborem do steków lub ciężkich dań będzie morawska Frankovka produkowana przez Jana Stavka. To wino leżakuje w dębowych beczkach, ma wiśniowy aromat i długi posmak.

Wino do ryb i owoców morza

Do ryb i owoców morza najbardziej pasują świeże, białe wina z owocowym aromatem. Wyjątkiem są bardziej mięsne ryby (np. tuńczyk) – tutaj można też podać wino różowe. Do tego rodzaju potraw możemy polecić Sauvignon Blanc autorstwa Romana Fabiga. Jest on miłośnikiem tego szczepu, dlatego jego wina będą świetnym uzupełnieniem rybnej karty dań.

Wino do sałatek i przystawek

Sałatki i przystawki często komponuje się z różnymi winami, w zależności od składników. Różowe to świetny dodatek do kanapek i przekąsek takich jak orzeszki, chipsy. Białe – do delikatnych serów i sałatek z makaronem lub mięsem. Czerwone idealnie pasuje do serów dojrzewających i przystawek na ciepło.

Wino do deserów

Wbrew pozorom, do deserów najbardziej pasują wina słodkie! Czerwone podaje się z czekoladą, a białe z owocami i lekkimi kremami. Frizzante Zweigeltrebe Rosé, mimo tego że jest różowe, świetnie komponuje się z deserami. Dlatego często wybierane jest jako winna propozycja w menu prosto z Moraw!

 

Interesuje Cię oferta win prosto z Moraw? Skontaktuj się z nami!

info@moraviawines.pl