Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco ommodo consequat.

Monday to Friday: 9-20
Saturday to Sunday: closed

  /  Blog   /  Chardonnay – popularna odmiana dająca aromatyczne wina
chardonnay szczep

Chardonnay – popularna odmiana dająca aromatyczne wina

Biała winorośl przemysłowa, która szybko adaptuje się do klimatu, dająca zróżnicowane smaki w winie. Na myśl przychodzi tylko jedno – Chardonnay! Mimo niezwykłej popularności, ten szczep pozwala stworzyć oryginalne i ekskluzywne trunki, które zaskoczą niejednego konesera. Skąd pochodzi odmiana Chardonnay? Czym się charakteryzuje i gdzie się ją uprawia? Tego dowiesz się z dzisiejszego artykułu!

Skąd pochodzi Chardonnay?

Za ojczyznę szczepu Chardonnay uważa się francuską Burgundię. Powstał on z naturalnej krzyżówki Pinot (Noir lub Gris, w zależności od źródeł) oraz rzadko spotykanego w dzisiejszych czasach Gouais Blanc. Pierwszą wzmiankę na temat tej odmiany odkryto pod koniec XVII wieku, jednak zakłada się, że powstała ona nieco wcześniej. Sama nazwa winorośli pochodzi od miejscowości Chardonnay, co dosłownie oznacza „ziemia ostów”.

Wino Chardonnay – charakterystyka

Chardonnay to odmiana, z której można zrobić różnego rodzaju wina – od półsłodkich, przez wytrawne, po szampany. Charakteryzuje się jasnym, złocistym, zielonożółtym kolorem. W zależności od strefy klimatycznej, w której ten szczep jest uprawiany może wyróżniać się innym bukietem. W chłodniejszych regionach wyczuwalne są miód, zielone jabłka, zioła, a nawet orzechy laskowe. Natomiast cieplejsze obszary dają grona o smaku mango, ananasa, banana, żółtego arbuza i śmietany. Jednak najbardziej charakterystyczne są wyczuwalne słodkie, egzotyczne nuty (niezależnie od miejsca hodowli Chardonnay).

Uprawa szczepu Chardonnay

Chardonnay uprawiany jest niemal we wszystkich krajach produkujących wina. Popularność zawdzięcza przede wszystkim tym, że jest łatwy w uprawie i odporny na większość chorób. Tę odmianę winorośli można znaleźć m.in w:

  • Francja – szczególnie Burgundia, Szampania i Crémant de Limoux. W tym kraju Chardonnay rośnie na ok. 45 tys. ha!
  • Stany Zjednoczone – największe uprawy tego szczepu znajdują się w Kaliforni (ok. 38 tys. ha) oraz w Oregonie i Waszyngtonie (ok. 3,5 tys. ha).
  • Australia – odmiana rośnie na ok. 30 tys. ha.
  • Włochy – to ok 12 tys. ha winorośli.
  • Chile – ok. 8 tys. ha Chardonnay w całym kraju.
  • RPA – w tym państwie szczep można znaleźć na ok. 8 tys. ha wszystkich upraw.

W mniejszych ilościach odmianę można znaleźć w praktycznie każdym kraju, który słynie z produkcji win, np. w Niemczech, Hiszpanii, Mołdawii.

Chardonnay na Morawach

Chardonnay na Morawach uprawiany jest na ok. 986 ha (co daje ok. 5,5% wszystkich winorośli). Plasuje się na 6 miejscu pod względem hodowli białych szczepów w Republice Czeskiej. Nie jest najczęściej wybieraną odmianą, ale winiarze doceniają jej smak tworząc zrównoważone, owocowe wina. Jeśli chcesz wprowadzić morawskie Chardonnay do swojej restauracji, skontaktuj się z nami klikając tutaj. W naszej ofercie znajdziesz Chardonnay wyprodukowane w winnicy FABIG – smaki i zapachy suszonych kwiatów, ziół, miodu i zielonych jabłek.