
Aromatyczne Pinot Noir – jeden z najstarszych szczepów świata
Pinot Noir to wino cenione na całym świecie. Odmiana ma mnóstwo mutacji, takich jak Pinot Grigio, Pinot Gris lub Pinot Blanc, które również mają wiele sympatyków. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od gron w kształcie szyszek. Jak smakuje szczep Pinot Noir? Gdzie jest najczęściej uprawiany i czy można go znaleźć również na Morawach? Tego dowiesz się z dzisiejszego artykułu!
Historia szczepu Pinot Noir
Pinot Noir to jedna z najstarszych odmian świata odkryta we Francji. Tamtejsi mnisi cystersi zajmowali się winogronem w Burgundii już w czasach starożytnych. Pierwsze zapiski na temat Pinot Noir znalazły się już w 1375r., czyniąc je najstarszym opisanym szczepem w historii. To również pierwsza oficjalnie uznana odmiana winorośli.
Jak smakuje Pinot Noir?
Pinot Noir przez wielu smakoszy uważany jest za jeden z najlepszych szczepów na świecie. Wina z tej odmiany mają bogaty bukiet i subtelny smak. Ich kolor jest jasny i delikatnie przezroczysty. Spośród innych czerwonych szczepów wyróżnia się tendencją do bycia lżejszym (ze względu na niższy poziom tanin). Aromat Pinot Noir skupia się na owocach leśnych, żurawinie, wiśni i malinie. Jednak w wielu winach można wyczuć również wanilię, migdały, goździki, karmel, lukrecję, a nawet fiołki.
Wine Pairing
Wina z odmiany Pinot Noir odnajdą się na wielu płaszczyznach. Świetnie komponują się z mięsem (np. kurczakiem i wieprzowiną) oraz grzybami. Co ciekawe, ze względu na niską zawartość tanin i dosyć wysoką kwasowość można je również połączyć kaczką lub łososiem!
Uprawa Pinot Noir
Głównym obszarem uprawy szczepu Pinot Noir jest Francja. Co ciekawe, w każdym z francuskich regionów ta odmiana charakteryzuje się czymś innym.
- Burgundia – właśnie stąd pochodzi Pinot Noir, dlatego jest głównym, czerwonym szczepem tutaj uprawianym. Zajmuje około 35% powierzchni wszystkich burgundzkich winnic. Najczęściej produkuje się z niego czerwony burgund.
- Alzacja – jedyny czerwony szczep uprawiany na tych terenach. Produkuje się z niego lekkie wino różowe oraz ciemniejsze Pinot Noir Rouge.
- Jura – to jedna z trzech czerwonych odmian winogron produkowana w tym departamencie. Używana do produkcji lekkich, czerwonych win.
- Szampania – używa się go jako dodatek do produkcji win musujących.
- Dolina Loary – tutaj z Pinot Noir produkuje się lekkie, owocowe wina.
Pinot Noir uprawiany jest również w innych krajach europejskich (np. Niemcy, Czechy, Włochy), a także w USA, Australii, RPA czy Kanadzie.
Pinot Noir na Morawach
Pinot Noir nie jest najpopularniejszym szczepem na Morawach. Zajmuje jedynie 4% powierzchni wszystkich upraw. Jednak można znaleźć winnice, które tworzą z niego prawdziwe winne perełki. Najlepsze wina z tej odmiany można znaleźć w dwóch regionach: wielkopavlovickim (Velké Pavlovice, Mutěnice, Velké Bílovice) oraz slovackim (Bzenec, okolica Uherské Hradiště).
Jednym z wybitnych winiarzy, który w swojej ofercie posiada Pinot Noir jest Jan Stávek. Jeśli chcesz wprowadzić to wino do swojego lokalu, skontaktuj się z nami klikając tutaj.