
6 wskazówek, jak prawidłowo dobrać wino do sera
Wydawałoby się, że niezależnie od szczepu i długości leżakowania, każde wino będzie pasowało do różnego rodzaju sera. Jednak ze względu na taniny, kwasowość i aromaty można przyćmić smak lub podkreślić słoność – czego zazwyczaj chcemy uniknąć. Poniżej znajdziesz 6 wskazówek, które pomogą Ci podkreślić bukiet wina i konsystencję sera, jednocześnie zachwycając gości.
Zwracaj uwagę na region, z którego pochodzą ser i wino
Jednym z najczęstszych przekonań pod względem doboru wina do serów jest to, że produkty z tego samego regionu smakują najlepiej. W większości przypadków się to sprawdza. Sauvignon Blanc często podaje się z francuskim serem kozim produkowanym w dolinie Loary, a włoskie Chianti świetnie smakuje z ricottą. Ta reguła nie jest jednak podstawą doboru serów z winami, dlatego warto brać na nią poprawkę.
Wybieraj wina i sery o podobnej intensywności
To główna zasada wybierania wina do rodzaju sera. Podobna intensywność podkreśli walory smakowe i nie zabije aromatów. Przykładowo comté powinien być serwowany ze szlachetnym Pinot Noir, a ostrzejszy cheddar z Cabernet Sauvignon. Warto wiedzieć, że wskaźnik alkoholu w winie też ma znaczenie. Trunki powyżej 14,5% pasują do serów intensywnych, do łagodniejszych zaś – te poniżej 14,5%.
Czy słodkie wino pasuje do niebieskich serów?
Zdecydowanie tak! To najpopularniejsze połączenie, tym bardziej z winami z późnego zbioru. Niebieskie sery takie jak gorgonzola, roquefort czy stilton charakteryzują się specyficznym zapachem (dla niektórych niezbyt przyjemnym). Dodatkowo mają słony i lekko ostry smak. Produkuje się je z mleka owczego, krowiego lub koziego. Słodkie wino sprawia, że ser wydaje się bardziej kremowy. Ponadto łagodzi zapach, dzięki czemu Porto lub Moscato zmienią sery z niebieską pleśnią w przysmak rozpływający się w ustach.
Połącz kremowe sery pleśniowe z winem musującym
Camembert i brie w towarzystwie serów twardych często goszczą na różnego rodzaju imprezach. Mimo tego, że są pleśniowe, charakteryzują się sprężystością i kremowym smakiem. Te cechy idealnie podkreśla wysoka kwasowość oraz dwutlenek węgla, które można znaleźć w winach musujących. Dlatego najlepszym wyborem do delikatnych serów pleśniowych będzie Prosecco lub Champange. Dla miłośników trunków bez bąbelków alternatywą mogą być wina białe, takie jak Riesling, czy Gewürztraminer.
Biały ser = białe, wytrawne wino?
Do serów delikatnych, maślanych i świeżych, takich jak buratta czy mozzarella, najlepiej pasuje białe wino wytrawne. Tokaj, Sauvignon Blanc, czy Grüner Veltliner świetnie podkreślą ich kremowość i nie przytłoczą smaku. Jednak bardziej słone rodzaje białych serów (np. feta, ser koryciński) mogą być komponowane również z winem różowym lub musującym. Dzięki temu wydobędą one smak owoców i obniżą kwasowość.
Grana padano i cheddar w parze z czerwonym winem
Twarde sery o orzechowym, pikantnym posmaku (np. grana padano, dziugas, parmigiano-reggiano, cheddar) mają to do siebie, że z wiekiem robią się coraz bardziej kruche i słone. Dojrzałe, czerwone szczepy takie jak Chianti i Sangiovese będą doskonale równoważyć te smaki, natomiast tłusty ser wpłynie na lepsze wyczucie owocowości w winie. Jednak nie tylko czerwone wina idą w parze z grana padano i cheddarem. Twarde sery świetnie łagodzą kwasowość win białych i musujących, dlatego w restauracyjnych propozycjach do deski serów można znaleźć Sauvignon Blanc, czy też Cava.
W naszej ofercie znajdziesz morawskie wina, pasujące do większości rodzajów serów. Poniżej przedstawiamy tabelę z propozycjami od Jana Stavka i Romana Fabiga, które podbiją smak i wzbogacą serowe potrawy.
Jeśli interesuje Cię wprowadzenie nowych propozycji do swojego lokalu, skontaktuj się z nami klikając tutaj.