Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco ommodo consequat.

Monday to Friday: 9-20
Saturday to Sunday: closed

  /  Blog   /  10 najpopularniejszych szczepów na Morawach
najpopularniejsze szczepy na morawach wina z moraw

10 najpopularniejszych szczepów na Morawach

Morawy stają się coraz bardziej popularną destynacją dla koneserów wina. Mogą tam znaleźć mnóstwo miejsc, gdzie winiarze oferują perełki – również z tych mniej popularnych szczepów, takich jak Svatovavřinecké. Czesi mają swoje ulubione odmiany, o które dbają z pasją i zaangażowaniem. Dowiedz się, które z nich są uprawiane najczęściej!

1. Veltlinské zelené

Według najnowszych danych, szczep zwany inaczej Grüner Veltliner jest obecnie najpopularniejszy na Morawach. Zajmuje 8,9% wszystkich czeskich winnic, czyli ok. 1600 hektarów. Odmianę można znaleźć w każdym morawskich podregionie winiarskim, ale najwięcej upraw jest w Velkopavlovickym. Veltlinské zelené daje białe, świeże wina. Z reguły mają zharmonizowaną zawartość kwasów, delikatne korzenne tony i kwiatowo-miodowy bukiet.

2. Müller Thurgau

Müller Thurgau, inaczej Rivaner, to druga najczęściej uprawiana biała odmiana w Republice Czeskiej. Obszar jaki zajmuje to aż 1390 hektarów (7,7% wszystkich winnic). Szczep hodowany jest w każdym podregionie winiarskim na Morawach, ale jego największe ilości znajdują się w Slovackim, Velkopavlovickim i Znojemskim. Z Müller Thurgau najczęściej tworzy się wina dobrze zbalansowane, o wyczuwalnych „ziemistych” tonach i aromacie brzoskwiń oraz cytrusów.

3. Ryzlink rýnský

Riesling jest trzecim pod względem uprawy szczepem na Morawach. Hoduje się go na ok. 1360 hektarach, co daje 7,6% objętości wszystkich winnic. Odmianę można znaleźć głównie w podregionie slovackim (ok 430 hektarów), ale również Mikulovskim i Znojemskim. Można z niej stworzyć wyśmienite wina o aromatach moreli, kwiatu lipy i pigwy.

4. Ryzlink vlašský

Ryzlink vlašský (zwany również Welschriesling) zajmuje 6,3% czeskich winnic, czyli ok. 1122 hektarów. To biała odmiana hodowana głównie w podregionie Mikulovskim (626 hektarów) oraz Velkopavlovickim. Wino Ryzlink vlašský charakteryzuje się maślano-rodzynkowo-kwiatowym aromatem. Mimo delikatnego smaku można w nim wyczuć zielone jabłka, a nawet białą herbatę.

5. Rulandské šedé

Odmiana inaczej nazywana Pinot Gris, która mimo czerwonego koloru owoców daje białe, aromatyczne wina. W Czechach zajmuje 5 miejsce pod względem popularności. Uprawia się ją na ok. 1020 hektarach, czyli zajmuje 5,7% obszaru wszystkich winnic – szczególnie w podregionie Mikulovskim i Velkopavlovickim. Wina z Rulandské šedé wyróżniają się wysoką zawartością cukru resztkowego oraz aromatem pomarańczy, miodu, jabłek i gruszek.

6. Frankovka

Frankovka, zwana też Lemberger lub Blaufränkisch, jest bardzo ceniona przez winiarzy w Czechach. Zajmuje około 1015 hektarów, co również daje 5,7% wszystkich terenów pokrytych winoroślami. Wina uzyskiwane z tego szczepu mają ciemny, rubinowy kolor. W aromacie można wyczuć wiśnię i cynamon, a to sprawia, że świetnie komponują się z kaczką, czerwonym mięsem i serami pleśniowymi.

7. Chardonnay

Chardonnay to popularna odmiana na całym świecie. Na Morawach plasuje się na 7 miejscu pod względem popularności. Uprawiana jest na ok. 5,5% winiarskich obszarów, czyli zajmuje ok. 990 hektarów (głównie w podregionach Mikulovskim i Slovackim). Z tego białego szczepu tworzone są wina owocowe i zrównoważone, z wyczuwalnymi aromatami zielonego jabłka, miodu, ziół i suszonych kwiatów.

8. Sauvignon

Sauvignon Blanc na Morawach uprawia się przede wszystkim w podregionie Znojemskim i Mikulovskim. Zajmuje 5,4% wszystkim czeskich upraw, czyli pokrywa ok. 950 hektarów. Wino z tego szczepu jest białe, zazwyczaj młode i wytrawne. Wyróżnia się wysoką kwasowością, mineralnością i świeżością, a aromaty, które można w nim wyczuć to zielone jabłko, agrest, czy też cytrusy.

9. Svatovavřinecké

Szczep ten jest bardziej znany pod nazwą Saint Laurent, a na Morawach używa się go głównie do tworzenia krzyżówek z innymi odmianami. Uprawiany jest na powierzchni 5,3% wszystkich winnic, m.in. w podregionie Velkopavlovickim i Znojemskim. Svatovavřinecké daje pełne, harmonijne i delikatnie cierpkawe czerwone wino. Odpowiednio leżakowane jest bardziej delikatne.

10. Rulandské Bílé

Rulandské Bílé, nazywane również Pinot Blanc zajmuje ok. 4,4% wszystkich morawskich winnic. Ten biały szczep upodobali sobie winiarze przede wszystkim z podregionu Slovackiego. Uzyskuje się z niego wina jakościowe, harmonijne, z delikatnym bukietem, w którym można wyczuć brzoskwinie, gruszki, a nawet orzechy laskowe!

 

W polskich lokalach gastronomicznych morawskie wina nie są jeszcze zbyt popularne. A szkoda, bo ze względu na różnorodność gleb i klimat, tamtejsze wina mają naprawdę wyjątkowy smak. W Moravia Wines posiadamy starannie wyselekcjonowaną ofertę z winnic FABIG i J. Stávek. Znajdziesz u nas wina z praktycznie wszystkich szczepów opisanych w dzisiejszym artykule.

Skontaktuj się z nami!

info@moraviawines.pl

+48 605 074 409